c S
Teš 6 drevi v načrtovano zaustavitev 16.03.2018 08:10 Šoštanj, 15. marca (STA) - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bodo drevi ob 22. uri načrtovano zaustavili. Zaustavitev, ki bo trajala čez vikend, je potrebna zaradi izvedbe garancijskih pregledov in meritev ob hladnem zagonu bloka pred začetkom majskega remonta, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

"V času zaustavitve bloka šest - stroške izvedbe garancijskih nastavitev krije General Electric - bo obratoval četrti blok, ki bo zagotavljal proizvodnjo električne energije in nemoteno dobavo toplote za Šaleško dolino," so poudarili v HSE, pod okrilje katerega sodi Teš.

Redni remont šestice bo sicer stekel maja in bo trajal dva meseca. Po načrtih bodo v tem času zamenjali kolektor bloka.

Teš 6 je bil od začetka obratovanja leta 2015 večkrat v okvari, precejkrat se je tudi samodejno ustavil. Zadnjič se je samodejno zaustavil v začetku februarja, ko je prišlo do motnje signala na razžvepljevalni napravi, to pa je vplivalo na delovanje kotlovske zaščite.

Direktor Teša Arman Koritnik je januarja poudaril, da se šesti blok kljub temu lahko postavi ob bok primerljivim evropskim termoelektrarnam. Leta 2015 je bila časovna razpoložljivost šestega bloka Teša 87,4-odstotna, leta 2016 93,2-odstotna, lani pa 83,8-odstotna. Časovna razpoložljivost nemških termoelektrarn pa je med leti 2002 in 2011 v povprečju dosegala 86,5 odstotka, je nanizal.