c S
Na ministrstvu za zdravje bodo nadaljevali s projekti in investicijami 15.03.2018 14:54 Ljubljana, 15. marca (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes v izjavi novinarjem pojasnila, da zaenkrat vlada dela še s polnimi pooblastili in enako velja za vsa ministrstva. "Mi bomo seveda nadaljevali s tistimi projekti in investicijami, ki sodijo v to področje tekočih poslov in jih seveda skušali maksimalno zaključiti," je pojasnila.

"Vlada zaenkrat še dela s polnimi pooblastili. Predvidevam, da bomo kmalu dobili navodila, kdaj in kako bodo začela veljati pravila tekočih poslov in kaj vse se pod tekočimi posli razume," je dodala.

Po njenih napovedih bodo na ministrstvu za zdravje "nadaljevali in, upam, da tudi uspešno odprli mariborski dispečerski center v zdravstvu. Upam, da bomo lahko začeli tudi z nadomestno gradnjo novega objekta Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora ter nadaljevali s pripravo razpisov za nabavo novih aparatur za bolnišnice".

Iz Gibanja Skupaj Naprej pa so danes sporočili, da bodo ne glede na Cerarjev odstop izpeljali za petek napovedan shod za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Kot je za STA pojasnil Bešić Loredan, bo to miren shod, s katerim naj ljudje politiki pokažejo, da se "z nami obnaša kot svinja z mehom".

"Imamo tako vlado in tako ministrstvo, kot ju imamo. Zgolj zato, ker so ljudje tiho. Shod je namenjen temu, da vrnemo zdravstvo ljudem in da se ljudje začnejo obnašati odgovorno, da jasno pokažejo, da jim ni vseeno, kako se razpolaga z našim denarjem. Politika je zdravstveni sistem pripeljala tako daleč, kot je danes. Politika se je postavila nad ljudi," je dejal Bešić Loredan.

Ta je delo ministrstva v iztekajočem se mandatu ocenil z "izjemno negativno" oceno. "V treh letih in pol na tem področju ni prišlo do nobenih pravih strukturnih reform. Danes imamo najslabši položaj bolnika od osamosvojitve dalje. O tem pričajo nedopustno dolge čakalne dobe in število čakajočih. Namesto strukturnih sprememb so se odločili za vpeljavo napotnice s stopnjo nujnosti zelo hitro, ki je vnesla le še kaos in razdor v zdravstvo. Imamo najbolj degradiran položaj družinskih zdravnikov, s katerimi v treh letih vlada ni našla skupnega dogovora. Vsi zakoni, ki so bili sprejeti v zadnjih treh mesecih, ne le da so zdravstvo dodatno zapeljali v napačno smer, niso pripeljali do rezultata," je naštel.