c S
Pretovor blaga v koprskem pristanišču še naprej raste 15.03.2018 11:47 Ljubljana, 15. marca (STA) - V koprskem pristanišču so januarja pretovorili 2,1 milijona ton blaga, kar je 290.000 ton oz. 16 odstotkov več januarja lani. Delovanje koprskega pristanišča je sicer januarja zaznamovalo upočasnjeno delo žerjavistov. Promet raste tudi na ljubljanskem letališču, kjer so januarja našteli 100.400 potnikov, je danes objavil državni statistični urad.

Žerjavisti so konec januarja po dogajanju v zvezi s poskusom odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću upočasnili delo, kar je v le nekaj dneh privedlo do večjih zamud, zlasti na kontejnerskem terminalu. Konec februarja je uprava Luke Koper s Sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti podpisala sporazum, ki družbi zagotavlja dolgoročni socialni mir.

Na ljubljanskem letališču so medtem januarja našteli okoli 100.400 potnikov, kar je za 12 odstotkov več kot januarja lani. Letala največjega slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so prepeljala okoli 71.900 potnikov in opravila 69,1 milijona potniških kilometrov. Kot so zapisali statistiki, je bilo število prepeljanih potnikov za en odstotek nižje, število opravljenih potniških kilometrov pa za en odstotek višje kot januarja lani.

Manj potnikov so zabeležili na avtobusih v javnem linijskem prevozu. Avtobusi so v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu januarja prepeljali okoli tri milijone potnikov, kar je na letni ravni za 14 odstotkov manj. Pri tem so opravili 56,2 milijona potniških kilometrov, kar je štiri odstotke manj kot januarja lani.

V mestnem javnem linijskem prevozu je bilo januarja z avtobusi prepeljanih okoli 5,9 milijona potnikov, kar pa je skoraj enako kot lanskega januarja.

Januarja so statistiki prvič zabeležili nekaj manj kot 9600 registriranih osebnih avtomobilov, kar je za 11 odstotkov več kot januarja lani. Od tega je bilo nekaj manj kot 7000 novih, so še zapisali.