c S
V sindikatih zdravstvene nege in socialnega varstva negotovi o usodi pogajanj o stavkovnih zahtevah 15.03.2018 10:38 Ljubljana, 15. marca (STA) - Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič pravi, da so se v ponedeljek z vladno pogajalsko skupino tako rekoč že uskladili in pri tem bodo kljub odstopu predsednika vlade Mira Cerarja vztrajali. Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar pa se boji, da bo zdaj "vse padlo v vodo".

Stališča, kako ravnati po Cerarjevem odstopu, bodo uskladili še z drugimi sindikati. Kot sta napovedala, se bo v petek na izredni seji dobilo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj.

Vukadinovič pa je dejal, da se bodo sestali tudi s skupino sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Sindikat zdravstva in socialnega varstva in sindikat delavcev v zdravstveni negi sta se namreč v ponedeljek s to skupno poenotila ob predlogu, ki so ga po navedbah tako Mlakarjeve kot Vukadinoviča z vladno stranjo tako rekoč uskladili in bili blizu parafiranja, zanj pa bi lahko zagotovili tudi kvorum.

Zato je Mlakarjeva, kot je dejala za STA, žalostna. Če bo vlada opravljala zgolj tekoče posle, se boji, da ne bo več sogovornika za sindikalna pogajanja. Po njeni presoji jim tako ne bo preostalo drugega, kot da zamrznejo stavko do imenovanja nove vlade in nato začnejo znova. "Če pa pogledam z vidika vlade, so prihranili 266 milijonov evrov in še kaj drugega, tako da je zanje verjetno to najugodnejša varianta ta trenutek," je še ugotavljala.

Vukadinovič je po drugi strani prepričan, da jim ne preostane drugega, kot da vztrajajo. Pridobili bodo še stališče pravnikov, a po njegovih besedah vlada po odstopu premiera ne more reči, da kar naenkrat ni več za nič pristojna. "Pristojni so za to, da država deluje," je prepričan Vukadinovič, ki meni, da se bodo sindikati uskladili in vlado prisilili, "da naredi svoje, če ne želi, da se država ustavi".

Kot je dejal za STA, so zaupali vladni pogajalki in ne morejo dopustiti, da bi jih izigrali. Prepričani so namreč bili, da bodo po današnji seji vlade v ponedeljek lahko uskladili sporazum in pri tem bodo vztrajali, je še dejal.

V sredo zvečer je premier Cerar namreč sporočil, da odstopa s funkcije. Kaplja čez rob je bila odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum, na katerem so volivci potrdili zakon o drugem tiru. Ob tem je bil oster do sindikatov javnega sektorja in dejal, da je požiral neresnice in žalitve. Kot je dejal, je koalicija v ponedeljek ponudila dober predlog, "sindikati so ga zavrnili in zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost".