c S
Tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper litijskega župana 15.03.2018 09:09 Ljubljana, 15. marca (STA) - Tik pred glavno obravnavo, napovedano za minuli petek, je tožilstvo umaknilo obtožni predlog zoper litijskega župana Francija Rokavca, saj meni, da mu očitanega kaznivega dejanja ni mogoče dokazati, poročajo mediji. Rokavcu so očitali kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri najemu kreditov za Občino Litija.

Okrožna tožilka Dragica Abrahamsberg je presodila, da po izvedbi dokazov na glavni obravnavi obdolženemu storitev očitanega kaznivega dejanja ni mogoče dokazati, zaradi česar je obtožni predlog umaknila.

Rokavcu je v obtožnem predlogu očitala prikrivanje informacij finančnemu ministrstvu, zaradi česar je občina leta 2013 lahko najela dva kredita, čeprav je bila v resnici že prezadolžena. Šlo je za pogodbo, sklenjeno z litijskim gradbincem Trgograd, ki je za 6,9 milijona evrov rekonstruiral litijske ceste. Pogodba je namreč temeljila na kreditiranju projekta, in če bi jo občina predložila ministrstvu za finance, ji to ne bi izdalo soglasja za najem treh milijonov in 1,5 milijona evrov kredita, saj bi bila občina ob upoštevanju pogodbe že prezadolžena, je v obtožnem predlogu zapisala Abrahamsbergova, povzema Dnevnik.

Na glavni obravnavi se je kasneje izkazalo, da so si vsi poklicani za priče pojem blagovnega kredita in javljanje zadolženosti občine finančnemu ministrstvu tolmačili po svoje.

Tožilka Tina Sočan sicer vse do zadnjega ni popustila in kljub večkratnim pozivom Rokavčevega zagovornika, naj obtožni predlog umakne, tega ni storila. Prav tako na tožilstvu obtožnega predloga niso umaknili v začetku februarja, ko je bila glavna obravnava preklicana na željo obrambe, navaja Dnevnik.

Zakaj se je tožilka tako odločila tik pred glavno obravnavo, napovedano za minuli petek, na tožilstvu časniku niso odgovorili. Pojasnili so le, da umik obtožnega predloga ni povezan s preklicem obravnave, ki bi morala biti 2. februarja.