c S
Hišne preiskave na območju Murske Sobote, neuradno v bolnišnici 15.03.2018 08:57 Ljubljana/Murska Sobota, 15. marca (STA) - Murskosoboški kriminalisti danes opravljajo hišne preiskave na območju PU Murska Sobota v povezavi s sumi storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, s katerimi je bila večjemu številu oseb v letih 2015 in 2016 pridobljena skupna premoženjska korist v višini 20.398,79 evra, so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota.

Po poročanju spletnega Dnevnika hišne preiskave potekajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota, in sicer v povezavi z izplačili neizrabljenih dopustov zaposlenim v letih 2015 in 2016.

Kot izpostavlja Dnevnik, so murskosoboški kriminalisti pred dobrim letom dni prejeli prijavo izplačila nadomestila za neizrabljeni dopust direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojanu Korošcu. Kriminalisti v tem dejanju vidijo obstoj elementov kaznivega dejanja.

V letu 2015 in 2016 je murskosoboška bolnišnica izplačala nadomestilo za neizrabljen dopust petindvajsetim zaposlenim: za leto 2014 šestim, za leto 2015 pa 19 zaposlenim. Med zaposlenimi, ki so prejeli nadomestilo, je dobrih 800 evrov prejel tudi direktor bolnišnice Korošec, strokovni direktor bolnišnice Danijel Grabar pa skoraj 2700 evrov.

Korošec je za Dnevnik potrdil, da je za neizrabljeni dopust, ki se ga je nabralo zaradi preveč delovnih obveznosti, res prejel nadomestilo v višini 826 evrov. A je obenem razložil, da so nadomestilo za neizrabljeni dopust izplačevali skladno z zakonodajo, izplačilo pa je bilo po njegovem različnim profilom zaposlenim izvedeno po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Tatjane Petek, povzema Dnevnik.

Petkova je bila v začetku lanskega leta z novo sistemizacijo delovnih mest po njeni oceni degradirana, zato soboško bolnišnico prek sodišča poziva, naj jo vrne nazaj na staro delovno mesto, glede izplačila neizrabljenega dopusta pa je v Večeru lani objavila popravek, v katerem je zatrdila, da je vodstvo bolnišnice opozarjala na nezakonitosti, vendar se na njih menda niso odzivali, še povzema Dnevnik.

Kot izpostavlja časnik, zakon o delovnih razmerjih določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven. V Splošni bolnišnici Murska Sobota vztrajajo, da so bila izplačila upravičena. "To, da kljub dikciji v tem zakonu lahko legalno izplačamo nadomestilo za neizrabljeni dopust, nam je takrat tolmačila tako takratna vodja pravno-kadrovske službe Tatjana Petek kot odvetnik bolnišnice. Tudi od združenja javnih zavodov smo prejeli napotilo, da zadeve lahko izplačamo," je pojasnil Korošec.