c S
Senat potrdil predlog za rahljanje bančnih pravil 15.03.2018 07:25 Washington, 15. marca (STA) - Ameriški senat je v sredo s 67 glasovi proti 31 potrdil spremembe zakona o finančni reformi Dodd-Frank iz leta 2010, ki je bil sprejet za preprečitev izbruha nove velike finančne krize, podobne tisti leta 2008. Večina demokratov je bila proti spremembam, vendar pa jih je k republikancem vseeno prestopilo 16.

Predsednik ZDA Donald Trump je senatni predlog podprl in napovedal podpis, vendar obenem tudi izrazil pripravljenost na pogovore s predstavniki predstavniškega doma, ki je že prej še bolj razrahljal finančno reformo v korist velikih bank. Demokrati, ki so senatni predlog podprli, so to storili zato, ker je alternativa predstavniškega doma slabša.

Predlagatelj zakona iz leta 2010 nekdanji senator Christopher Dodd je dejal, da senatne spremembe ohranjajo 90 odstotkov izvirnega zakona in so sprejemljive, če bodo ostale takšne, kot so.

Predlagatelji sprememb pravijo, da jim gre le za olajšanje bremena manjšim in srednje velikim bankam, ki zaradi zakona Frank-Dodd ne morejo normalno poslovati. Nasprotniki, kot je senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, pa trdijo, da so republikanci vnesli preveč olajšanja za velike sistemsko pomembne banke, ki bodo spet ogrozile celotno gospodarstvo.

Senatni predlog omogoča lažje posojanje bankam, ki nimajo več kot 500 posojil na leto. Banke z manj kot deset milijard dolarjev premoženja se izključijo iz tako imenovanega Volckerjevega pravila, ki prepoveduje trgovanje z delnicami za lasten dobiček.

Nekaj dodatne zaščite je tudi za potrošnike, ki bodo lahko po novem od agencij za kreditne ocene, kot je Equifax, zahtevale zastonj zamrznitev ali odmrznitev njihovih datotek. Ampak dejstvo, da imajo do osebnih finančnih podatkov posameznika zastonj dostop le hekerji, posamezniki pa morajo za svoje informacije plačati, ostaja neokrnjeno. Equifax, ki je še vedno osramočen zaradi velikega vloma in kraje osebnih podatkov milijonov Američanov, pa obenem dobi imuniteto pred določenimi tožbami in druge ugodnosti.

Banke s premoženjem do 250 milijard dolarjev se lahko po novem predlogu izognejo ostrejšemu nadzoru regulatorjev in kar 85 odstotkom bank ni več treba močno skrbeti, da ne diskriminirajo pri posojanju.

Kongresni proračunski urad je izračunal, da bo novi zakon, če bo sprejet, v desetih letih povečal primanjkljaj za skupaj 671 milijard dolarjev. Predvsem zaradi tega, ker povečuje tveganje propada sistemsko pomembni bank v primeru nove velike finančne krize.