c S
15. marec - svetovni dan pravic potrošnikov 15.03.2018 07:49 Ljubljana, 15. marca (STA) - Danes obeležujemo svetovni dan pravic potrošnikov, letos še posebej posvečen digitalnemu trgu. V Sloveniji je stanje na področju varstva potrošnikov zaskrbljujoče, je pred tem dnevom opozorila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) Breda Kutin.

"Spletna prodaja je preoblikovala način nakupovanja in potrošnikom ponudila večjo izbiro kot kdaj koli prej. Hkrati pa so se pojavila globalna vprašanja, ki jih lahko naslovimo le skupaj," so na spletni strani zapisali pri mednarodnem združenju potrošniških zvez Consumers International.

Lani je globalna spletna prodaja dosegla 2290 milijard dolarjev, ob tem pa 70 odstotkov potrošnikov skrbi, da njihova digitalna plačila niso varna. Polovica svetovnega prebivalstva ob tem sploh še nima dostopa do interneta.

Letošnji dan pravic potrošnikov bo tako potekal pod sloganom Digitalni trg naj postane pošten. Kot je na sredini novinarski konferenci opozoril Boštjan Okorn iz ZPS, je digitalni trg zelo odprt, zato ga nepridipravi lažje izkoriščajo.

"Najbolj težavno je prepoznavanje prodajalca," je pojasnil in spomnil tako na spletne trgovine, ki se lahko že eno uro po nakupu zaprejo in izginejo, kot tudi na lažne prevarantske spletne strani. Veliko je tudi prodaje izdelkov z obljubami, ki jih izdelek nikakor ne more izpolniti - na primer glede zdravja ali varčevanja pri porabi elektrike ali goriva.

Na splošno je stanje varstva potrošnikov v Sloveniji zaskrbljujoče, ocenjujejo v ZPS. V krizi so občutno usahnila javna sredstva tako na področju varstva potrošnikov kot tudi pri analizah, inšpekcijah in podobnih mehanizmih, je opozorila Kutinova. Obenem se je varstvo potrošnikov pri nas razumelo kot nepotreben strošek. V prihodnje bi lahko stanje pomagali spremeniti dve pomembni okoliščini: nova evropska pogodba za potrošnike ter prihajajoče volitve v DZ.

Evropska komisija želi z novim dokumentom, katerega vsebino naj bi razkrila v roku kakšnega meseca dni, skušala dvigniti varstvo potrošnikov na višjo raven. Ta mehanizem bo prinesel nove zaveze tudi za Slovenijo, čeprav je Kutinova opozorila, da je pogosto še pomembnejše od predpisov njihovo uveljavljanje v praksi.

Prav tako priložnosti za izboljšave na ZPS vidijo v prihajajočih parlamentarnih volitvah. ZPS se bo s pozivom obrnila na politične stranke ter naslovila ključna področja in predloge ukrepov za okrepitev in izboljšanje varstva potrošnikov na posebej problematičnih področjih. Javnost bodo tudi obvestili o tem, kako so se politične stranke na njihove pobude odzvale, so napovedali.

Svetovni dan pravic potrošnikov obeležujemo od leta 1983. Nad njim bdi organizacija Consumers International, ki združuje več kot 200 potrošniških organizacij iz več kot 100 držav po vsem svetu.

Evropski potrošniški center Slovenija, ki deluje v okviru ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo dan tudi letos obeležil s posebnim dogodkom na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, ki bo namenjen osveščanju potrošnikov o njihovih pravicah.