c S
Luka Koper upa na nadaljevanje projekta drugi tir 15.03.2018 07:35 Koper, 14. marca (STA) - V Luki Koper so v odzivu na odločitev vrhovnega sodišča, ki je danes razveljavilo njegove rezultate, izrazili upanje, da se bo projekt izgradnje kljub temu nadaljeval. Od njega je namreč odvisen dolgoročni razvoj pristanišča, so poudarili za STA.

Vrhovno sodišče je danes po opravljeni javni obravnavi o veljavnosti referenduma o zakonu o drugem tiru ugodilo pritožbi pobudnika referenduma Vilija Kovačiča in razveljavilo rezultate referenduma o uveljavitvi zakona o drugem tiru Divača-Koper iz lanskega septembra. Postopek bo treba ponoviti, zakon o drugem tiru pa tako še naprej ni v veljavi.

Odločitev vrhovnega sodišča je tako dodatno zamaknila izvedbo enega najpomembnejših projektov vlade. Ta je za gradnjo 27 kilometrov dolge železniške proge med Divačo in Koprom pripravila in sprejela zakon, ki temelji na javno-javnem partnerstvu, saj predvideva sodelovanje ene ali več zalednih držav pri financiranju projekta, vrednega nekaj manj kot milijardo evrov.