c S
NIJZ in klinični inštitut za medicino dela opozarjata na nevarnosti sprejetja zakona o kanabisu 15.03.2018 07:28 Ljubljana, 14. marca (STA) - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na podlagi znanstvenih dognanj opozarjata na nevarnosti sprejetja zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC.

Trdijo, da bi takšen zakon povzročil resno dolgoročno škodo za javno zdravje v Sloveniji, za onesposabljanje delovne populacije in s tem gospodarske rasti, predvsem pa bi ogrozil zdravje najranljivejših - malčkov, otrok in mladostnikov. "Prepričani smo, da se na tak način ne bo izboljšala varnost državljanov Slovenije, kar predlagatelji zakona navajajo kot njegov glavni cilj," so navedli v sporočilu za javnost.

Kot navajajo, jih predvsem skrbi zdravje otrok in mladostnikov. Raziskave namreč kažejo, da mladostnike pred uporabo konoplje varuje splet dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši vrstniška skupina, ki ne uporablja konoplje, zaznana nedostopnost konoplje, neuporaba tobaka in alkohola. Dokazano je namreč, da imajo tisti mladostniki, ki menijo, da jim je konoplja zlahka dostopna, 4,5-krat večjo verjetnost, da jo bodo tudi uporabili.

Da prepovedi in omejevanje uporabe pri mladostnikih delujejo, kažejo tudi podatki, pridobljeni v Evropski raziskavi o alkoholu in preostalih drogah med šolsko mladino. Tak ukrep je dokazano učinkovit, čeprav ga predlagatelji zakona med ukrepi za preprečevanje škodljivih posledic rabe izdelkov z višjo vsebnostjo ne omenjajo, so navedli v NIJZ in omenjenem kliničnem inštitutu. Ob tem trdijo, da je osveščanje in obveščanje javnosti dokazano bistveno manj učinkovito, še posebej pri otrocih in mladostnikih.

Tako je utemeljena bojazen, da se bo z legalizacijo in sprostitvijo pridelave doma močno povečal odstotek mladostnikov, ki bodo začeli uporabljati konopljo. Glede na določila predlaganega zakona bodo namreč otroci in mladostniki popolnoma nezaščiteni tudi v domačem okolju, kjer bodo lahko starši pridelovali konopljo za domačo uporabo. Poleg tega se bo pojavilo tudi tveganje za zastrupitev otrok z izdelki, kot so npr. piškoti z vsebnostjo konoplje.

V Sloveniji se večina konoplje vnese v telo s kajenjem mešanice tobaka in konoplje, torej je treba računati tudi na povečano obolevnost in umrljivost ne samo zaradi škodljivih učinkov konoplje, ampak tudi zaradi kajenja tobaka ter sovplivov kopice škodljivih snovi, med katerimi so številne rakotvorne, opozarjajo.

Poleg ostalih znanstveno neutemeljenih trditev v predlogu zakona ostaja odprta tudi problematika varnosti v prometu in v delovnem okolju, so še opozorili.

Predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC je v parlamentarni postopek v začetku februarja vložila SMC s prvopodpisanim poslancem Simonom Zajcem. Predlog je nastal v sodelovanju Kroga mladih SMC in Piratske stranke Slovenije, dovoljuje pa uporabo konoplje v osebne namene, gojenje konoplje doma v majhnih količinah ter prodajo. Prinaša tudi regulacijo in nadzor.

Predlogu zakona nasprotuje tudi Koordinacija zdravniških organizacij, saj da ne upošteva raziskav ter možnega vpliva na zdravje otrok in mladostnikov.