c S
Po Opecovi oceni bo proizvodnja nafte v ZDA še rasla 14.03.2018 16:44 Dunaj, 14. marca (STA) - Proizvodnja nafte v ZDA bo v tem letu še porasla, ocenjuje naftni kartel Opec. Organizacija kljub temu pričakuje, da se bo naftni trg še naprej stabiliziral, saj članice Opeca in nekatere nečlanice z Rusijo na čelu vztrajajo pri omejeni proizvodnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opec ocenjuje, da bodo nečlanice kartela v letu 2018 proizvedle 59,53 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno, kar je 280.000 sodov več od prejšnje napovedi. Proizvodnja v ZDA, kjer nafto večinoma proizvajajo iz skrilavcev, naj bi se povečala za 2,7 odstotka, potem ko se je v lanskem letu okrepila za 2,3 odstotka.

Članice Opeca bodo medtem spoštovale dogovor o omejevanju proizvodnje, so napovedali. Članice kartela so svojo proizvodnjo februarja glede na januar zmanjšale za 77.000 sodov na dan, so zapisali v poročilu. Manj so načrpali Združeni arabski emirati, Irak in Venezuela, več pa Angola in Nigerija.

Tudi na strani povpraševanja je Opec optimističen. Ob 3,8-odstotni globalni gospodarski rasti bo močno tudi povpraševanje, so zapisali. S tem se bo po njihovem prepričanju trg še naprej stabiliziral.

Opec si s partnericami prizadeva zvišati cene nafte, ki so leta 2016 upadle do 30 dolarjev za sod.