c S
Revizorji kritično o predpristopni pomoči za Turčijo 14.03.2018 14:16 Bruselj, 14. marca (STA) - Milijarde predpristopne pomoči za Turčijo, ki naj bi kandidatko za članstvo v EU uskladile z evropsko zakonodajo, so imele le omejen učinek, ugotavlja Evropsko računsko sodišče v poročilu, objavljenem danes v Bruslju. Financiranje ni zadostno naslovilo nekaterih temeljnih potreb na področju vladavine prava, ocenjujejo revizorji.

Na področjih, kjer je bilo več politične volje, na primer carine, zaposlovanje in obdavčevanje, so učinki boljši, vendar rezultati morda ne bodo vzdržni zaradi težav pri porabi denarja in nazadovanja pri reformah, še izpostavljajo revizorji.

Turčija je kandidatka za članstvo v uniji skoraj dve desetletji, leta 2005 se je začela pogajati, vendar napreduje po polžje. Kmalu po začetku pogajanj je unija zamrznila številna pogajalska poglavja zaradi nerešenega ciprskega vprašanja, po spodletelem udaru julija 2016 in avtoritarnem odzivu predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa unija stalno opozarja na kršitve temeljnih pravic.

V obdobju 2007-2020 je unija Turčiji v okviru predpristopne pomoči namenila več kot devet milijard evrov. Evropski revizorji so pregledali zlasti porabo evropskega denarja na področju vladavine prava, upravljanja in človeških virov, za kar je bilo namenjenih 3,8 milijarde evrov.

Ugotavljajo, da je porabljen denar komaj naslovil številne temeljne potrebe, pri čemer izpostavljajo vprašanja boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, svobode medijev in neodvisnosti sodstva.

"V skladu s komisijino lastno analizo je napredek na teh področjih že leta nezadovoljiv zaradi pomanjkanja politične volje turških oblasti," piše v gradivu sodišča.

Ob tem so revizorji kritični do Evropske komisije, ki bi morala po njihovem mnenju od začetka tega leta bolje usmerjati sredstva, a se je odločila podpreti sektorske reforme namesto posameznih projektov.

Izpostavljajo tudi, da bi pogojevanje financiranja pomagalo spodbuditi reforme, in ugotavljajo, da komisija kljub vztrajnemu nezadovoljivemu napredku ni pogosto uporabila pogojevanja v podporo reformam v prednostnih sektorjih.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je na očitke revizorjev odgovoril, da se v komisiji zavedajo težav in pomanjkljivosti, izpostavljenih v poročilu, da jih jemljejo zelo resno ter da že ukrepajo za izboljšanje položaja.

Voditelji članic EU so sicer oktobra lani na pobudo Nemčije komisiji naročili, naj pripravi predlog za odgovorno zmanjšanje oziroma preusmeritev sredstev za Turčijo zaradi nespoštovanja človekovih pravic v državi.