c S
Evropski vlagatelji po ugodnih nakupih 14.03.2018 11:22 Frankfurt/Pariz/London, 14. marca (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel v znamenju manjše rasti osrednjih indeksov. Potem ko so se delnice v torek močno pocenile zaradi novice o odhodu Rexa Tillersona iz administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, so danes vlagatelji izkoristili priložnost ugodnih nakupov.

V torek so se indeksi spustili od dobrega pol odstotka v Parizu do več kot poldrugega odstotka v Frankfurtu. Tillersonov odhod je znova pretresel finančne trge, saj stalne menjave v Trumpovi administraciji pomenijo, da je v zvezi s potezami ameriškega predsednika težko kar koli vnaprej predvidevati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes je bil okoli 10. ure indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 0,04 odstotka nad izhodiščem, v Frankfurtu je DAX pridobival 0,05 odstotka, v Londonu indeks FTSE 100 0,33 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 0,13 odstotka vrednosti.

Tečaj evra, ki je v torek porasel, se je nekoliko znižal. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,237 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta pocenila za 0,15 odstotka. Evropska centralna banka ECB je referenčni tečaj evra v torek postavila pri 1,2378 dolarja.

S padci se je iztekel trgovalni dan na azijskih borzah. Tokijska je izgubila 0,9 odstotka, hongkonška 0,5 odstotka in šanghajska 0,6 odstotka. V Sydneyju je osrednji indeks upadel za 0,7 odstotka, v Singapurju za 0,5 odstotka, v Seulu pa za 0,4 odstotka.