c S
Kitajska začela leto z visoko rastjo industrijske proizvodnje 14.03.2018 11:12 Peking, 14. marca (STA/AFP) - Obseg industrijske proizvodnje na Kitajskem se je v začetku leta 2018 opazno povečal, kažejo danes objavljeni podatki nacionalnega statističnega urada v Pekingu. Še posebej je porasla proizvodnja v podjetjih v državni lasti.

Proizvodnja v tovarnah in delavnicah se je v januarju in februarju skupaj povečala za 7,2 odstotka na letni ravni. To je precej več od 6,2-odstotne rasti v lanskem decembru in tudi več od napovedi analitikov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Do rasti proizvodnje je prišlo kljub ukrepom, ki jih je kitajska vlada v okviru boja proti s smogom onesnaženemu ozračju uvedla proti težki industriji.

Strogi ukrepi delujejo. Kot je pokazala nedavna raziskava univerze v Chicagu, se je raven delcev PM 2,5 v zadnjih štirih letih znižala v povprečju za 32 odstotkov.

"Nacionalno gospodarstvo je v prvih dveh mesecih leta 2018 vzdrževalo stabilno in zdravo rast," je komentiral tiskovni predstavnik statističnega urada Mao Shengyong. Danes objavljene podatke je ocenil kot "dober začetek za visokokakovosten razvoj", kot se je pred časom izrazil kitajski predsednik Xi Jinping, ki je napovedal "novo dobo" kitajskemu gospodarstvu.

Trgovina na drobno, kateri Kitajska napoveduje visokokakovosten razvoj, je zabeležila solidno rast, kar kaže, da se Kitajska preusmerja od svojega ekonomskega modela, ki je dajal prednost izvozu in naložbam, v model, ki ga bo poganjala potrošniška poraba.

Prodaja v trgovini na drobno se je v prvih dveh mesecih medletno povečala za 9,7 odstotka, potem ko se je decembra lani za 9,4 odstotka. Povečala se je tudi prodaja v spletnih trgovinah, in sicer za 37,3 odstotka na letni ravni.

Ti podatki prihajajo v času velike negotovosti za kitajsko izvozno gospodarstvo, saj politične mahinacije v Washingtonu ogrožajo izvoz na enega njegovih največjih trgov. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v začetku meseca predstavila nove carine za jeklo in aluminij. Kljub temu za zdaj kitajski izvozniki še izrabljajo trdno svetovno gospodarstvo in februarja se je izvoz povečal za 44,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, so pokazali podatki, objavljeni prejšnji teden.

Obseg investicij se je v prvih dveh mesecih povečal za 7,9 odstotka, kar je nekaj nad napovedmi analitikov. Zaradi različnih datumov praznovanja kitajskega novega leta statistični urad podatke za januar in februar vedno objavlja skupaj.