c S
Evropske borze ob močnejšem evru navzdol 14.03.2018 07:45 London/Frankfurt/Pariz, 13. marca (STA) - Pomembnejše borze v Evropi so današnje trgovanje končale s padci tečajev delnic. Med vlagatelji je sicer popustila zaskrbljenost o hitrem zvišanju ključne obrestne mere v ZDA, potem ko so najnovejši podatki pokazali, da se je inflacija v februarju spustila na 0,2 odstotka. A je to zarezalo v vrednost dolarja, evro pa se je okrepil.

Februarska inflacija v ZDA je bila v skladu s pričakovanji analitikov in je pomirila finančne in kapitalske trge, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Januarska 0,5-odstotna inflacija je namreč sprožila zaskrbljenost, da bodo ZDA povečale hitrost zviševanja ključne obrestne mere, februarska pa deluje pomirjujoče.

Ameriška centralna banka Federal Reserve bo po pričakovanjih sicer prihodnji teden zvišala ključno obrestno mero, to naj bi bilo prvo od najmanj treh predvidenih zvišanj letos. Vendar pa naj bi najnovejši podatki o inflaciji, ki kaže na manjšo zasebno potrošnjo, zmanjšali potrebo po hitrem zviševanju. To pa je danes poleg novice, da administracijo predsednika Donalda Trumpa zapušča zunanji minister Rex Tillerson, zarezalo v vrednost dolarja v primerjavi z evrom.

Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2404 dolarja, kar je 0,55 odstotka več kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,2378 dolarja (v ponedeljek pri 1,2302 dolarja.

Evropske borze so dan končale pod izhodišči. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,94 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,59 odstotka, v Londonu indeks FTSE 100 1,05 odstotka in v Parizu indeks CAC 40 0,64 odstotka vrednosti.

Na Dunaju se je indeks ATX v primerjavi s ponedeljkom znižal za 1,01 odstotka in v Zürichu indeks SMI za en odstotek. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,32-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev po začetni rasti gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure pred koncem trgovanja na 0,12 odstotka višji ravni kot v ponedeljek, medtem ko se je tehnološki indeks Nasdaq doslej znižal za 0,28 odstotka, širši indeks S&P 500 pa za 0,07 odstotka.

Nafta se je pocenila. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 60,62 dolarja, kar je 74 centov kot v ponedeljek, v Londonu pa so pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 33 centov na 64,62 dolarja.