c S
EU z dogovorom o novih pravilih za transparentnost na davčnem področju 14.03.2018 07:43 Bruselj, 13. marca (STA) - Finančni ministri EU so danes dosegli dogovor o novih pravilih o transparentnosti na davčnem področju, ki naj bi okrepila boj proti izogibanju davkom. Gre za to, da bodo morali davčni in finančni svetovalci, revizorji in računovodje davčnim organom v članicah obvezno razkriti tudi potencialno agresivne čezmejne aranžmaje davčnega načrtovanja.

Gre za dogovor o spremembah direktive glede obvezne samodejne izmenjave informacij na davčnem področju.

Ta predvideva, da bodo morali posredniki, kot so davčni in finančni svetovalci, revizorji in računovodje, davčnim organom v članicah obvezno razkriti tudi potencialno agresivne čezmejne aranžmaje davčnega načrtovanja.

Davčni organi bodo te informacije četrtletno samodejno izmenjevali z drugimi davčnimi organi v EU.

"Gre za zelo pomemben korak naprej v boju proti agresivnemu davčnemu načrtovanju in izogibanju plačevanju davkov pri mednarodnem poslovanju," je poudarila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

EU po njenih besedah tako ohranja vodilno vlogo v mednarodnih prizadevanjih, da se omeji možnosti za zlorabe oziroma za nepoštene prakse na področju obdavčenja v mednarodnem poslovanju.

"Pričakujemo, da bodo podobne ukrepe sprejele tudi druge države," je še poudarila ministrica.

Pravila bodo začela veljati 1. julija 2020. Posredniki, ki jih ne bodo spoštovali, bodo kaznovani.

"Krepitev transparentnosti je ključna v naši strategiji za boj proti izogibanju davkom," je poudaril bolgarski finančni minister Vladislav Goranov, ki je v imenu bolgarskega predsedstva vodil zasedanje.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici pa je poudaril, da unija s tem potrjuje svojo vodilno vlogo, ko gre za davčno transparentnost, in zavezanost pravičnejšemu in učinkovitejšemu obdavčevanju v EU.