c S
EU odločanje o zmanjševanju tveganj v bančnem sektorju preložila na maj 14.03.2018 07:40 Bruselj, 13. marca (STA) - Finančni ministri EU so danes odločanje o zakonodaji za zmanjševanje tveganj v bančnem sektorju preložili na maj, ob opozorilih, da bi moral biti dogovor dosežen že zdavnaj. Dogovor o tem je pomemben za dokončanje bančne unije, kar je pogoj za izvedbo nadaljnjih načrtovanih reform v območju evra.

Dogovor o zmanjševanju tveganj je zelo pomemben za postavitev tretjega stebra bančne unije - skupnega sistema za zavarovanje bančnih vlog, pri katerem gre za delitev tveganj. To je ključno za dokončanje bančne unije, kar je pogoj za nadaljnje reforme v območju evra.

Razprava o evropskem sistemu jamstva za bančne vloge, znanega po okrajšavi Edis, je že leta v slepi ulici. V osnovi gre za vprašanje razmerja med zmanjšanjem in delitvijo tveganj v bančnem sektorju, med odgovornostjo in solidarnostjo.

Nemčija, ki kot najmočnejše gospodarstvo v območju evra v takšnih projektih prevzema največjo odgovornost, mu je doslej nasprotovala z argumentom, da je treba najprej zmanjšati tveganja, šele nato jih bo mogoče deliti.

Tudi finančni ministri Danske, Estonije, Finske, Irske, Latvije, Litve, Nizozemske in Švedske so se nedavno v skupnem pismu o prenovi območja evra zavzeli za začetek politične razprave o Edisu, šele ko bo dosežen zadosten napredek pri zmanjševanju tveganj.

Medtem ko želijo severne države najprej ustrezno zmanjšati tveganja, na jugu menijo, da lahko ta procesa tečeta vzporedno. Za to se je na primer danes zavzel novi španski minister Roman Escolano.

Po sprva optimističnih napovedih, da bi načelni dogovor o zmanjševanju tveganj lahko bil dosežen danes, je v. d. nemškega finančnega ministra Peter Altmaier v ponedeljek jasno povedal, da tako hitro ne bo šlo.

Danes so ministri odločanje preložili. Bolgarsko predsedstvo se je odločilo, da sveženj umakne z dnevnega reda, ker je odprtih še nekaj vprašanj, ki jih je treba rešiti na tehnični ravni, je pojasnila slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman.

Ker so odprta samo še tri ključna vprašanja o sicer tehnično zelo zahtevnih dosjejih, Vraničar Ermanova pričakuje, da bo dogovor mogoče doseči maja na naslednjem uradnem zasedanju. Aprila je namreč le neuradno zasedanje, na katerem ministri ne sprejemajo končnih odločitev.

Slovenska ministrica je še izpostavila zavedanje vseh o tem, kako pomembno je dokončanje bančne unije za nadaljnji razvoj ekonomske in monetarne unije ter stabilnost evropskega finančnega sistema, zato verjame, da bo mogoče v zelo kratkem času doseči soglasje.

Slovenija po njenih besedah podpira prizadevanja za ustrezno kompromisno rešitev ter ravnotežje med zmanjševanjem tveganj in delitvijo tveganj ter je pripravljena iskati različne možne rešitve, pri čemer je hitrost pri urejanju teh vprašanj zelo pomembna.

"Dogovor bi moral biti dosežen že zdavnaj," je opozoril podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Dogovorjeno je sicer, da je potrebnega še nekaj časa, a to ne more trajati v nedogled, je še dodal.

Nemški državni sekretar za finance Jens Spahn je na drugi strani ocenil, da odločitev preprosto še ni zrela, in opozoril, da gre za to, da ne bodo davkoplačevalci krili izgub bank.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je obžaloval, da "v nekaterih državah žal niso zagotovljeni politični pogoji" za dogovor o bančnem svežnju, s čimer je nakazal na Nemčijo, ki bo vlado po pol leta pogajanj potrdila v sredo.

Od Evropske komisije se sicer v sredo pričakuje nove predloge za zmanjšanje tveganj v bančnem sektorju, konkretno za zmanjševanje deleža slabih posojil.

EU je sicer napredek pri gradnji bančne unije obljubila v juniju, ko se pričakuje tudi podrobnejši načrt nadaljnjih reform v območju evra.