c S
Slovenija kot zdraviliška destinacija nagrajena v Moskvi 14.03.2018 07:36 Moskva, 13. marca (STA) - V Moskvi se je začela tridnevna turistična borza Moscow International Travel & Tourism (MITT), na kateri se tradicionalno predstavlja tudi slovenski turizem. Poudarek predstavitve je na zdraviliškem in kulturnem turizmu, Slovenija pa je danes tudi prejela nagrado za najboljšo zdraviliško destinacijo med razstavljalci.

MITT je eden največjih in najpomembnejših dogodkov za turistično industrijo v Rusiji in baltskih deželah, so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO). Pod okriljem organizacije se te dni v Moskvi predstavlja 17 slovenskih turističnih destinacij in podjetij, osrednji partner nastopa pa je destinacija Rogaška. Slovenski razstavni prostor se razteza na 120 kvadratnih metrih površine.

Že danes bo v prostorih slovenskega veleposlaništva v Moskvi potekal tudi sprejem za rusko poslovno javnost.

"Rusija je v letu 2017 za Slovenijo predstavljala enega ključnih trgov s 25,2-odstotno rastjo turističnih prihodov in 33-odstotno rastjo prenočitev glede na leto prej," je poudarila direktorica STO Maja Pak.

Ruski gostje Slovenijo zaznavajo kot destinacijo, drugačno od množičnega turizma. Tisti, ki so Slovenijo obiskali, jo vidijo kot zeleno destinacijo s skrbjo za naravno okolje, z bogato zdraviliško ponudbo in ponudbo dobrega počutja, ki gostu zagotavlja počitek in sprostitev v naravi. Prav tako ruski gostje našo deželo doživljajo kot odprto, gostoljubno ter družinam prijazno destinacijo, kažejo raziskave.

Največ prihodov in prenočitev ruskih gostov v Sloveniji sicer turistični delavci beležijo v zdraviliških občinah, saj največ ruskih turistov k nam pride prav zaradi ponudbe zdravilišč in dobrega počutja ter zdravilne mineralne vode. Na drugem mestu so obmorske občine, ki jih Rusi tudi na splošno najraje obiskujejo, na tretjem mestu pa gorske občine in Ljubljana. Kar 87 odstotkov ruskih gostov je med oddihom v Sloveniji prebivalo v hotelih.

Udeležba na turistični borzi sicer ni edina aktivnost, ki jo ima STO v načrtu v letošnjem letu na ruskem trgu. "Tudi letos bomo na tem trgu ponovno izvedli digitalno kampanjo, s katero smo bili v preteklih letih izjemno uspešni, prav tako čez vse leto v Sloveniji gostimo ugledne in vplivne ruske novinarje ter izvajamo študijska potovanja za ruske turistične agente in organizatorje potovanj. Prednost Slovenije na tem ciljnem trgu so tudi dobre letalske povezave," je še dodala Pakova.

Lani se je na turistični borzi v Moskvi predstavilo 1624 razstavljavcev iz 182 držav in regij. Sejem je obiskalo 28.035 obiskovalcev, 90 odstotkov jih je bilo iz Rusije.