c S
Pozavarovalnica Sava vstopila na makedonski trg pokojninskih zavarovanj 13.03.2018 15:43 Ljubljana, 13. marca (STA) - Pozavarovalnica Sava je danes kupila 100 odstotkov osnovnega kapitala družbe NLB Nov penziski fond iz Skopja. S tem je vstopila na makedonski trg pokojninskih zavarovanj, s čimer uresničuje strategijo širitve odseka pokojninskih zavarovanj in krepitve položaja na območju zahodnega Balkana.

Pozavarovalnica Sava je družbo NLB Nov penziski fond, ki upravlja dva pokojninska sklada v Makedoniji, kupila od ljubljanske NLB in njene hčerinske banke iz Skopja. Kupoprodajno pogodbo so podpisali sredi lanskega decembra, zdaj pa je Pozavarovalnica Sava pridobila tudi soglasje makedonske agencije za nadzor kapitalskega pokojninskega zavarovanja in potrebna dovoljenja ostalih pristojnih institucij za varstvo konkurence.

S tem so bili izpolnjeni vsi odložni pogoji iz kupoprodajne pogodbe in danes je Pozavarovalnica Sava na makedonski borzi od obeh prodajalk kupila vseh 21.200 delnic ciljne družbe.

Sodelovanje s skupino NLB se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, saj bo NLB banka Skopje v svojih poslovalnicah še naprej ponujala storitve te pokojninske družbe, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pozavarovalnice Sava. Tudi v NLB pravijo, da Makedonija še naprej ostaja eden izmed strateških trgov njihove skupine.

NLB Nov penziski fond upravlja dva pokojninska sklada v Makedoniji, katerih skupna vrednost premoženja v upravljanju je marca lani ob začetku prodajnega postopka znašala okoli 370 milijonov evrov.