c S
Ministrstvo pozvalo vrtce in šole, da v času stavke poskrbijo za otroke 13.03.2018 14:26 Ljubljana, 13. marca (STA) - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vodstva vrtcev in šol pred sredino stavko pozvalo, da poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok, ki bodo v vrtec oziroma šolo prišli kljub stavki. Prav tako morajo vzgojno-izobraževalni zavodi pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa, so pojasnili na ministrstvu.

Na šolskem ministrstvu so vrtce in šole pozvali, naj upoštevajo usmeritve za ravnanje v času stavke, ki jih je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vodstva zavodov se morajo s stavkovnimi odbori dogovoriti o načinu in vsebini obveščanja javnosti o poteku, trajanju in obsegu stavke ter o načinu izvajanja del in nalog v času stavke, za zaposlene, ki ne bodo stavkali, pa morajo organizirati delo, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Kot so navedli, morajo vzgojno-izobraževalni zavodi pripraviti načrt nadomestitve izpadlega vzgojno-izobraževalnega procesa. "Na ministrstvu smo prepričani, da bodo šole znale v skladu z letnimi delovnimi načrti delo organizirati tako, da bodo doseženi cilji in standardi vzgojno-izobraževalnega dela brez nadomeščanja pouka," so zapisali.

Po njihovih navedbah je način izvajanja stavke v vrtcih in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih različen. "Stroška oskrbnine vrtci, ki so v času stavke zaprti, staršem ne morejo obračunavati, kar pa ne velja za tiste vrtce, ki so kljub stavki zagotovili možnost varovanja otrok. Odločitve, povezane s plačilom stavke, bodo sprejete po končanih pogajanjih," so pojasnili.

Na ministrstvu so prepričani, da bo delo v vrtcih in šolah tudi na dan stavke teklo v korist otrok oziroma učencev in da bodo zanje zagotovljeni vsi pogoji varnega bivanja, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole.