c S
Šentjurska občina želi biti vključena v zakon o sanaciji Celjske kotline 13.03.2018 13:38 Šentjur, 13. marca (STA) - Občina Šentjur želi biti vključena v zakon o sanaciji Celjske kotline, saj je Proseniško kot del občine degradirano območje. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal šentjurski župan Marko Diaci, občina namreč sploh ni bila obveščena o pripravi, vsebini in ciljih omenjenega zakona, ki je že prestal prvo obravnavo v DZ.

Diaci je dejal, da so vsebino zakona, v katerega sta vključeni občini Celje in Štore, ter povzetke razprav na državnozborski ravni razbrali zgolj iz objav v medijih. "Glede na to, da je Proseniško zaradi obremenjenosti s težko industrijo iz preteklosti degradirano območje in da geografsko sega v območje Celjske kotline, je nerazumljivo in nedopustno, da občina ni vključena v omenjeni zakon," je povedal Diaci.

Pojasnil je, da je občina na predlagatelje zakona, okoljsko ministrstvo in predsednika DZ Milana Brgleza naslovila pismo, v katerem izpostavlja problematiko izvzetja občine iz celotnega postopka in zahteva strokovni pristop z enakopravno vključitvijo šentjurske občine v vse predvidene ukrepe, ki jih predvideva predlog zakona.

Diaci je tudi napovedal, da bo občina, če ji bo dana ta možnost, z vso skrbnostjo sodelovala pri popravkih in dopolnitvah osnutka zakona, ki bodo prepoznali in odpravili morebitne anomalije ter vključevali lokalne skupnosti. "Če občina ne bo vključena v omenjeni zakon, pa bomo premislili o ustavni presoji zakona," je še dejal Diaci.

O vključitvi šentjurske občine v zakon o sanaciji Celjske kotline bo popoldne na izredni seji razpravljal tudi šentjurski občinski svet.