c S
Eon in RWE z milijardnim poslom v krepitev Nemčije kot energetske lokacije 13.03.2018 11:50 Essen, 13. marca (STA) - Nemška energetska koncerna Eon in RWE želita z napovedanim več kot 20-milijardnim poslom, v okviru katerega bosta izmenjala dejavnosti in sredstva, okrepiti Nemčijo kot energetsko lokacijo in olajšati prehod na nove vire energije tako v največjem evropskem gospodarstvu kot na stari celini v celoti, sta družbi danes zatrdili v skupni izjavi.

"Prepričani smo, da bomo z novo strukturo naših družb v dobro strank in varne ter vzdržne oskrbe bolje kot do zdaj izpeljali energetski prehod tako v Nemčiji kot v celotni Evropi," je na skupni novinarski konferenci s prvim možem RWE Martinom Schmitzom po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal predsednik uprave Eona Johannes Teyssen.

Kot je dodal, morajo biti energetska podjetja, ki želijo konkurirati na svetovnem trgu, "precej večja in bolj mednarodno usmerjena".

Energetska velikana sta v nedeljo napovedala, da bosta izmenjala dejavnosti in sredstva. RWE se bo osredotočil na proizvodnjo, predvsem iz obnovljivih, pa tudi konvencionalnih virov, Eon pa na distribucijo in prodajo elektrike. RWE bo Eonu prodal 76,8-odstotni delež v svoji podružnici Innogy, ki jo bodo nato razpustili. V njej so sicer pred dvema letoma združili proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, distribucijo in prodajo RWE.

Prodajna vrednost je ocenjena na okoli 22 milijard dolarjev, Eon pa bo prevzemno ponudbo dal tudi malim delničarjem. RWE bo poleg tega v okviru dogovora od Eona za 1,5 milijarde evrov kupil njegove deleže v nemških jedrskih elektrarnah v Emslandu in Gundremmingenu.

Dogovor bodo morali potrditi še upravi in delničarji obeh družb ter tudi nemški varuh konkurence.

Medtem kov RWE zaradi omenjenega posla v prihodnjih letih ne napovedujejo večjih sprememb v številu zaposlenih, pa Eon, ki si od posla v obdobju do 2022 obeta letne prihranke v višini od 600 do 800 milijonov evrov, ocenjuje, da bo v koncernu z novo zasnovo od več kot 70.000 zaposlenih presežnih približno 5000.

RWE je sicer danes malo pred skupno izjavo prvih mož obeh skupin objavil lanske poslovne izide. Lani so vknjižili za 1,9 milijarde evrov čistega dobička, kar je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP precej več od pričakovanj analitikov. Ti so napovedovali dobiček v višini 1,2 milijarde evrov.

K dobičku je prispevalo tudi povračilo davka na jedrsko gorivo, ki ga je podjetje tako kot druge nemške energetske družbe plačevalo od 2011, a je nemško ustavno sodišče junija lani odločilo, da ta ni skladen z ustavo.

V vsakem primeru je bilo poslovanje bistveno boljše kot v 2016, ko je RWE zaradi odpisov vrednost premoženja v luči padca cen elektrike pridelal 5,7 milijarde evrov čiste izgube.

Dobiček iz poslovanja je lani narasel za sedem odstotkov na 5,8 milijarde evrov, prihodki pa so upadli za 2,7 odstotka na 44,6 milijarde evrov