c S
Pomurska gospodarska zbornica ob 10-letnici z novim predsednikom Petrom Polaničem 13.03.2018 08:41 Murska Sobota, 12. marca (STA) - Pomurska gospodarska zbornica je danes obeležila 10-letnico. Ob tem so ugotavljali, da je postala stabilna in uspešna ustanova, ki uresničuje svojo jasno zastavljeno vizijo - biti blizu potrebam gospodarstva. Na volilni skupščini so za predsednika upravnega odbora izvolili Petra Polaniča, predsednika uprave skupine Panvita.

Pomurska gospodarska zbornica kot ključna podporna ustanova v regiji po prihodkih in kapitalu povezuje tri četrtine gospodarske moči regije, po številu zaposlenih dobro polovico vseh, kot edina regijska ustanova pa povezuje celotno pomursko gospodarstvo, je na slovesnosti poudaril njen direktor Robert Grah.

Gospodarske družbe v Pomurju po besedah Graha poslujejo stabilno, kar nakazujejo podatki o izvozu v letu 2017, ki bo rekorden in glede na prejšnje leto večji za okoli 10 odstotkov. V Pomurju se tudi zmanjšujeta število brezposelnih in stopnja registrirane brezposelnosti.

Štefan Sobočan, ki je zbornici predsedoval vseh deset let, je vlado pozval, naj bolj upošteva pobude in predloge gospodarstvenikov in zakonodajo sprejema v soglasju z njimi.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je spomnil, da so si gospodarstveniki do leta 2025 zadali cilj, da izvoz s sedanjih 36 milijard povečajo na 50 milijard evrov, dodano vrednost pa od 40.000 na več kot 50.000 evrov.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je poudaril, da je Pomurje ena najhitreje rastočih regij v državi, da vsa podjetja pa razmišljajo internacionalno, za to pa so po njegovem zaslužni direktorice in direktorji.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je opozoril, da je bilo na javnih razpisih za sofinanciranje začetnih naložb v Pomurju odprtih tisoč novih delovnih mest in izplačanih 25,3 milijona evrov, v letih 2018 in 2019 pa je načrtovanih še 3,5 milijona evrov gospodarskih spodbud za podjetja.

V zbornici še ugotavljajo, da postaja pomursko gospodarstvo vedno bolj konkurenčno in uspešno na domačem in globalnem trgu, zbornica pa povezuje, združuje ter uresničuje interese svojih članov in gospodarstva.

V desetih letih so pripravili veliko srečanj s predstavniki vlad, soorganizirali mednarodne dogodke, aktivno podpirali internacionalizacijo, organizirali različna usposabljanja in izobraževanja, poskrbeli za pripravo in izvajanje tako imenovanega zakona za Pomurje, iz naslova katerega je do danes pomursko gospodarstvo prejelo več kot 50 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

V zadnjih letih je zbornica aktivna tudi pri promociji tehničnih poklicev, izobraževanju gospodarstva in zagotavljanju kadrov v gospodarstvu.

V zbornici dodajajo, da imajo tudi za prihodnost jasne naloge in vizijo: skrbeti za ustvarjanje ustreznih gospodarskih razmer za povečanje obsega proizvodnje, zaposlenosti, izvoza in tujih naložb.

Danes ima Pomurska gospodarska zbornica 167 članov, v tem času so izvedli čez 500 dogodkov, ki se jih je udeležilo 10.000 ljudi, zbrali so 116 inovacij in nagradili 220 inovatorjev.