c S
Prebivalci Goriške ne dovolijo prodaje Laščakove vile 13.03.2018 08:38 Nova Gorica, 12. marca (STA) - Na protestnem shodu proti prodaji Laščakove vile, poznane tudi kot vile Rafut, se je danes zbralo nekaj domačinov, ki želijo od novogoriške občine, da stavbo prevzame in jo obnovi. So stvari, ki niso naprodaj, so na transparent zapisali protestniki, ki so se podali do vile po parku, po krajših nagovorih pa okrog vile strnili živo verigo.

"Ne znak multikulturnosti Nove Gorice, pač pa je to že več let kulturna sramota našega prostora," je pred začetkom protesta poudaril eden od goriških kulturnih delavcev. Z njim so se strinjali tudi nekateri mestni svetniki, ki so se pridružili listi Goriška.si, ki se je poleg KUD Krea podpisala pod organizacijo današnjega shoda.

Laščakovo vilo, ki je v lasti šolskega ministrstva, so že pred leti želeli obnoviti, vendar pa sedaj žalostno propada. Popraviti bi bilo potrebno vsaj streho, da se ne bi delala škoda v notranjosti vile. Država je v zadnjih mesecih lastništvo vile želela prenesti na novogoriško občino, saj sama ni imela denarja za njeno obnovo, vendar pa je občina sedaj noče. Zato jo načrtujejo prodati na javni dražbi, čemur nasprotujejo prebivalci Goriške.

"To je spontan protest občanov proti odločevalcem, ki so dopustili, da je prišlo do te točke, da moramo sedaj na tak način razpravljati o kulturni dediščini," je povedal mestni svetnik iz vrst Goriške.si Klemen Miklavič. Ta protest je po njegovem mnenju uperjen tako proti lastniku Laščakove vile, proti državi, kot tudi proti novogoriški občini, saj bi moralo prav občinsko vodstvo poskrbeti za ohranjanje kulturne dediščine.

Rafutski park je skupaj z Laščakovo vilo za kulturni spomenik lokalnega pomena razglasil novogoriški mestni svet leta 2003, zato mora ta tudi sprejeti odločitev glede odtujitve. Rafutski park v okolici vile je varovana celota in ni predmet prodaje. Je pa zgornji del parka v lasti države, spodnji pa v lasti novogoriške občine.

Laščakova vila na Pristavi pri Novi Gorici, znana kot vila Rafut, je stavba v neoislamskem slogu. Leta 1909 jo je zgradil Anton Laščak, ki je bil v začetku 20. stoletja eden najbolj cenjenih arhitektov v Aleksandriji. V Egiptu je kot dvorni arhitekt načrtoval številne orientalske palače, ki jih skrbno varujejo, medtem ko vila Rafut že več kot desetletje propada.

Zadnji uporabnik prostorov v Laščakovi vili je bil zavod za zdravstveno varstvo, ki jo je zapustil spomladi 2003. Vse od tedaj so prostori prazni in nezadržno propadajo.

Obnovo vile so načrtovali že pred leti. Država je kot njena lastnica denar zagotovila, občina pa je pridobila gradbeno dovoljenje za obnovo. Vendar je bilo potrebno dovoljenje dopolnjevati z ukrepi za protipotresno varnost, ministrstvo pa je denar leta 2008 namesto za vilo namenilo za poplačilo dolgov Univerze na Primorskem.

S stavbo sta imela visokošolsko ministrstvo in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti velike načrte. V njej so želeli urediti raziskovalno in študijsko središče novogoriške univerze, prostor pa naj bi dobil tudi Center za evromediteranske študije Emuni.