c S
Novi svet zavoda ptujske bolnišnice o lanskem poslovanju 13.03.2018 08:37 Ptuj, 12. marca (STA) - Ptujska bolnišnica je po nekaj mesecih čakanja vendarle dobila novi svet zavoda, ki se je na današnji ustanovni seji, potem ko je bil za predsednika imenovan Bojan Pahor, seznanil z lanskimi rezultati poslovanja. Bolnišnica je ob koncu leta zabeležila skoraj 4,5 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, a je to posledica interventnega zakona.

Z državnim posredovanjem, ki so ga bile za zagotovitev finančne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov deležne tudi ostale slovenske bolnišnice, je Splošni bolnišnici Ptuj pripadlo dobrih 6,1 milijona evrov.

Brez omenjenega denarja bi omenjena ustanova leto 2017 sklenila s skoraj 1,7 milijona evrov izgube in v strahu, da bi jih začeli zapuščati dobavitelji, do katerih so se kopičili dolgovi, saj so zaradi zelo slabe likvidnosti v povprečju s plačili zamujali že okoli sedem mesecev.

"Zdaj so stvari veliko bolj spodbudne. Poslujemo pozitivno, seveda v veliki meri po zaslugi zakona, a tudi zaradi naših velikih sanacijskih aktivnosti v zadnjem letu. Zdaj smo pokrili velik del nakopičene pretekle izgube, svoje obveznosti pa poravnavamo tekoče," pravi direktor bolnišnice Andrej Levanič.

Kot je poudaril, bi brez sanacijskih ukrepov na odhodkovni in prihodkovni strani poslovali bistveno slabše, predvsem zaradi zakonsko določenega dviga plač v drugi polovici leta bi lahko leto končali pri 2,8 milijona evrov minusa. Z vsem, kar so storili, so po njegovih besedah lani prihranili skoraj 1,2 milijona evrov.

Čeprav so razmere po zaključenem letu 2017 vzpodbudne, pa Levanič vseeno opozarja, da se nadaljujejo negativni trendi, saj se stroški dela še naprej povečujejo. Treba bo izvesti nekatere investicije ter upoštevati povečano stopnjo amortizacije, kar vse neugodno vpliva na njihove rezultate. Finančni načrt za letošnje leto bodo pripravili do sredine aprila.

Sicer pa se v sredo Levaniču izteka štiriletni mandat na mestu direktorja, a ker bolnišnica kar nekaj mesecev ni imela sveta zavoda, so postopek javnega razpisa za novega direktorja sprožili šele danes, Levaniča pa imenovali za vršilca dolžnosti direktorja. Razpis bo v naslednjih dneh objavljen v uradnem listu in medijih, svet zavoda pa bo direktorja imenoval v 30 dneh od objave razpisa.

Levanič je danes že napovedal, da se namerava potegovati za nov mandat, prispele vloge pa bo najprej pregledala tričlanska razpisna komisija. Morda bodo člani sveta zavoda pri odločanju o direktorju le bolj uigrani kot na ustanovni seji, ko štirje predstavniki ustanovitelja očitno niso bili usklajeni glede predsednika sveta.

Ministrstvo za zdravje se je zavzelo za Eldo Gregorič Rogelj, ptujska člana vladne četverice sta si na tem mestu želela videti dosedanjo predsednico Sonjo Žibrat, po polurnem posvetu pa so sprejeli kompromis in na čelo sveta zavoda imenovali Pahorja, ki tako kot tudi Žibratova prihaja iz Perutnine Ptuj.