c S
Uprava Premogovnika Velenje pripravila predlog socialnega sporazuma 13.03.2018 08:31 Velenje, 12. marca (STA) - Uprava Premogovnika Velenje je po pogajalskih srečanjih s predstavniki Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) pripravila predlog socialnega sporazuma. Kot so za STA povedali v družbi, se mora zdaj sindikat do sporazuma še opredeliti, a ker pogajanja še potekajo, več informacij za zdaj ne morejo posredovati.

Iz SDRES so sporočili, da so tudi sami pripravili predlog socialnega sporazuma ter ocenili, da so med predlaganim sporazumom uprave in njihovim predlogom odstopanja prevelika. Zato bodo za doseganje uresničevanja 13 stavkovnih zahtev, ki so jih na upravo Premogovnika Velenje naslovili januarja, v naslednjih dneh skupaj z zaposlenimi dogovoril naslednje ukrepe oz. aktivnosti.

Dodali so še, da se v Premogovniku Velenje kljub milijonskemu vlaganju v tehnološko opremo in opozarjanju stavkovnega odbora na preambiciozno in nerealno načrtovanje proizvodnje ter izdelave jamskih prog v zadnjih dneh soočajo z reševanjem oz. težavami na odkopu in izdelavi jamskih prog, o katerih pa poslovodstvo premogovnika modro molči.

SDRES zahteva 15-odstotni dvig plač, zahteva tudi, da se od januarja letos pa vse do prenehanja odkopavanja premoga pri načrtovanju proizvodnje v posameznem letu upošteva tudi število zaposlenih v proizvodnem procesu pridobivanja premoga.

Prav tako zahtevajo, da se izvede obračun premalo izplačanih plač delavcem za polni delovni čas od januarja 2012 do decembra 2016, ter da se od 1. februarja letos uredi delovni čas skladno z mednarodnimi konvencijami. Od uprave premogovnika terjajo tudi, da v primeru nenadnega zmanjšanja proizvodnje ne zmanjša mase plač, ter da zagotovi socialno varnost zaposlenim v premogovništvu pri prehodu v nizkoogljično družbo.

SDRES zahteva tudi izboljšanje delovnih pogojev, izplačilo stimulacije za leto 2017 v višini 280 evrov bruto do konca februarja letos, zaradi povečanega obsega dela in doseženih rezultatov za leto 2017 pa zahtevajo še dodatno plačilo v višini 600 evrov bruto.

Pričakujejo tudi poračun za neizplačani del plače za leta 2014, 2015, 2016 in 2017, do 30. junija pa polni regres za letos. Med stavkovnimi zahtevami je tudi pravica do 30-minutnega odmora med delovnim časom, prekinitev pogodbe z vsemi zunanjimi izvajalci in agencijami ter redno izplačilo plač za pretekli mesec najkasneje do 15. v tekočem mesecu.