c S
EU se bo uprla protekcionističnemu ustrahovanju 13.03.2018 08:28 Bruselj, 12. marca (STA) - Trgovina je v zadnjem času postala orožje za grožnje in ustrahovanje, a se bo EU ustrahovanju s strani protekcionistov uprla, je na konferenci v Bruslju danes zagotovila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Sobotni pogovori med predstavniki EU in ZDA glede ameriških carin na jeklo in aluminij namreč niso prinesli jasne rešitve.

"Ponekod trgovino obravnavajo kot krivca za slabe strani globalizacije ali grešnega kozla, ob tem pa mislijo, da lahko živimo za zidovi in mejami," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Malmströmova. Napovedala je, da se EU grožnjam protekcionistov ne bo uklonila, temveč uprla.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek namreč uresničil svoje napovedi in uvedel carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Za uvoz jekla bo po novem veljala 25-odstotna carina, za uvoz aluminija pa 10-odstotna. Carinske dajatve nekaj časa ne bodo veljale za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike, najverjetneje pa bodo izvzete tudi nekatere druge države.

Na sobotnem shodu pred posebnimi kongresnimi volitvami v industrijski zahodni Pensilvaniji je Trump nato napovedal tudi višje davke na uvoz nemških vozil, če EU ne bo znižala dajatev na uvoz ameriških dobrin.

Unija si sicer prizadeva, da bi jo ZDA izvzele iz višjih carin. V soboto so tako v Bruslju potekali pogovori med predstavniki unije in ZDA, ki pa niso prinesli jasnega odgovora, kako bodo evropske države izvzete iz tega ameriškega ukrepa. Pogovori se bodo nadaljevali ta teden.

Kot je danes prek Twitterja sporočil Trump, se bo o znižanju dajatev na uvoz ameriških dobrin s predstavniki EU pogovarjal ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

Evropska komisija je že minuli teden opredelila tri vrste zaščitnih ukrepov v primeru ameriškega zvišanja carin, in sicer dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.