c S
S Svizove strani približevanja vladni ponudbi ni bilo 13.03.2018 08:44 Ljubljana/Ljubljana, 12. marca (STA) - Vladna stran je svojo ponudbo sindikatom javnega sektorja vezala tudi na približevanje sindikatov, a s strani Sviza približevanja ni bilo, je po večurnih pogajanjih in Svizovi potrditvi sredine stavke dejala prva vladna pogajalka Lilijana Kozlovič. Predloge želijo sicer uskladiti z vsemi sindikati, s katerimi se pogajajo o stavkovnih zahtevah.

Kozlovičeva se je po srečanju predstavnikov sindikatov s koalicijo ter popoldanskih pogajanjih s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sestala še s predstavniki skupine sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška, Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije in Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Kot je ocenila po srečanju, med katerim je padla tudi odločitev Sviza, da izpelje sredino stavko, je vladna koalicija dala sindikalnim stranem "konkreten predlog, dobro ponudbo", ki pa jo je zaradi finančnega okvirja vezala na približevanje tudi s strani sindikatov. "Brez tega ne moremo zapreti celotnih pogajanj," je poudarila.

Toda po njenih navedbah predvsem na strani Sviza tega približevanja k vladnim potrebam za to, da lahko zapre pogajanja, ni bilo, in sicer predvsem glede napredovanj ter redne delovne uspešnosti, pa tudi glede same dinamike izvajanja ukrepov. "Zato ocenjujem, da se je moj mandat izčrpal, ko tega približevalnega predloga ni bilo," je dejala Kozlovičeva, sicer generalna sekretarka vlade.

Vladni predlog, ki da predstavlja konkretno ponudbo, so na današnjem srečanju predstavili tudi skupini več sindikatov, a so določene vsebine "ostale še odprte", je pojasnila Kozlovičeva.

Napovedala je, da bo s potekom pogajanj tako s Svizom kot z drugimi sindikati seznanila vlado, in spomnila, da mora ostajati znotraj finančnih okvirjev.

Med večernimi pogajanji je bilo sicer slišati, da je Sviz z vladno stranjo uspel dogovoriti rešitve stavkovnih zahtev, predstavniki Sviza in pristojnih ministrstev so na Gregorčičevo ulico, kjer so potekala pogajanja z drugimi sindikati, celo prinesli predlog dogovora prvi vladni pogajalki v parafo, a se je zataknilo, po neuradnih informacijah zaradi nasprotovanja drugih sindikatov.

Ne na vladni ne na sindikalni strani, ki sta se ob tokratnih pogajanjih očitno zavezali k molku pred mediji, tega niso želeli niti potrditi niti komentirati.

Počivavšek je za STA pojasnil le, da bi lahko "uspeh teh pogajanj pomembno ogrozili morebitni dogovori, ki bi favorizirali določene poklicne skupine". Po njegovih besedah mora biti dogovor tak, da bo uravnotežen. "V tem trenutku mislim, da smo na dobri poti, da bi lahko to dosegli," je ocenil.

Kot je dejal, so njihovi predlogi uravnoteženi in na enak način zadevajo vse poklicne skupine v javnem sektorju, so pa zanje izjemno problematične izjeme od teh načel, ki bi določene poklicne skupine favorizirale. "V tem primeru se lahko ponovi tisto, čemur smo bili priča kot posledica dogovora med vlado in sindikatom Fides," je opozoril.

Po njegovih navedbah so v današnjih pogajanjih pomembno zbližali stališča, odprto pa ostaja vprašanje dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov. Pri tem vprašanju so se "na delovni ravni dogovorili, kako se lotiti dela, da bi prišli do neke skupne rešitve", je pojasnil.

Dogovorili so se za nadaljevanje pogajanj prihodnji ponedeljek. "Računam, da v kolikor bi bila volja, bi lahko pogajanja verjetno tudi v prihodnjem tednu zaprli, če bi se seveda pogajanja odvijala na način, kot je bilo lahko razumeti danes," je še dodal.

Tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič je glede pogajanj optimističen. Kot je pojasnil za STA, v njihovem sindikatu nadaljujejo z usklajevanji glede standardov in normativov, pri čemer da so se že dogovorili za postopke, ki bi jih lahko vnesli v kolektivno pogodbo. "To pravzaprav za vse poklicne skupine v zdravstvu in socialnem varstvu pomeni, da bomo imeli končno urejene normative in standarde, pri katerih bo sindikat lahko sodeloval, dajal svoja mnenja," je dejal in spomnil, da je bila to ena od njihovih ključnih stavkovnih zahtev.

Ob tem je dodal še, da so se "uspeli med vsemi poklicnimi skupinami in dejavnostmi vendarle s težko muko uskladiti". "Zdaj menimo, da je kvorum vladi dan pravzaprav na pladnju, v kolikor bo vlada znala poskrbeti - in to je njena dolžnost, da uravnoteženo usklajuje stavkovne zahteve, ki so sicer precej različne, in ne dela prevelikih izstopov ali prevelikih razlik - da bomo lahko dejansko s kvorumom podpisali vse kolektivne pogodbe," je še pojasnil.