c S
Finančni ministri EU o zmanjševanju tveganj v bančnem sektorju 13.03.2018 08:51 Bruselj, 13. marca (STA) - Finančni ministri EU bodo danes razpravljali o zmanjševanju tveganj v bančnem sektorju, kar je zelo pomembno za postavitev tretjega stebra bančne unije - skupnega sistema za zavarovanje bančnih vlog, pri katerem gre za delitev tveganj. To je ključno za dokončanje bančne unije, kar je pogoj za nadaljnje reforme v območju evra.

Razprava o evropskem sistemu jamstva za bančne vloge, znanega po okrajšavi Edis, je že leta v slepi ulici.

Nemčija, ki kot najmočnejše gospodarstvo v območju evra v takšnih projektih prevzema največjo odgovornost, mu je doslej nasprotovala z argumentom, da je treba najprej zmanjšati tveganja, šele nato jih bo mogoče deliti.

Tudi finančni ministri Danske, Estonije, Finske, Irske, Latvije, Litve, Nizozemske in Švedske so se nedavno v skupnem pismu o prenovi območja evra zavzeli za začetek politične razprave o Edis, ko bo dosežen zadosten napredek pri zmanjševanju tveganj.

Od Evropske komisije se sicer v sredo pričakuje nove predloge, konkretno za zmanjševanje deleža slabih posojil.

Po sprva optimističnih napovedih, da bi načelni dogovor o zmanjševanju tveganj lahko bil dosežen danes, je v. d. nemškega finančnega ministra Peter Altmaier v ponedeljek dejal, da tako hitro ne bo šlo.

Poleg tega bodo ministri, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, danes znova osvežili črni seznam davčnih oaz in sivi seznam jurisdikcij, ki sicer ne izpolnjujejo standardov, a so se zavezale k ukrepanju.

Na črni seznam bodo uvrstili Bahame, Ameriške Deviške otoke ter St. Kitts in Nevis, na sivi seznam Anguillo, Antigvo in Barbudo, Dominiko ter Britanske Deviške otoke. Bahrajn, Marshallovo otočje in Sveta Lucia pa naj bi se preselili s črnega na sivi seznam.

Finančni ministri imajo na dnevnem redu še vrsto tem, med drugim se bodo seznanili z nedavno objavljenimi poročili Evropske komisije o finančnem in gospodarskem položaju v članicah.