c S
JKP Ravne na Koroškem po letu dni dobil vodstvo s polnimi mandatom 12.03.2018 15:09 Ravne na Koroškem, 12. marca (STA) - Dobro leto dni od začetka delovanja novega Javnega komunalnega podjetja (JKP) Ravne na Koroškem to dobiva direktorico s polnim mandatom. Občinski svetniki so namreč na zadnji seji soglašali z imenovanjem Andreje Jehart, ki je bila doslej v. d. direktorice. Medtem na Koroškem potekajo dogovori o prihodnji ureditvi ravnanja z odpadki.

Občina Ravne na Koroškem je svoje komunalno podjetje ustanovila zato, ker je bila nezadovoljna z lastniškimi razmerji in dogajanjem v JKP Log, katerega solastnice so vse štiri občine Mežiške doline.

Podjetje JKP Ravne je z delovanjem začelo 1. februarja lani in je postopno širilo nabor dejavnosti, tako da trenutno pod okriljem JKP Log ostajata še pogrebna in pokopališka dejavnost ter zbiranje in odvoz odpadkov, ravnanje s komunalnimi odpadki pa na Koroškem za vse občine opravlja podjetje Kocerod.

Po vmesnih začasnih rešitvah in drugem izvedenem razpisu je bila nazadnje za direktorico JKP Ravne izbrana Andreja Jehart, ki to, kot je danes povedala za STA, sprejema kot potrditev dosedanjega dela na mestu v. d. direktorice. Med osrednjimi načrti prihodnjega dela je izpostavila optimizacijo poslovanja, višanje kakovosti dela in posodobitev opreme. Letos bo največja naložba podjetja nakup okoli 250.000 evrov vredne cisterne za čiščenje kanalizacije.

Jehartova bo štiriletni mandat nastopila predvidoma s 1. aprilom letos, je na današnji novinarski konferenci povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen, ki je po letu dni z delovanjem in poslovanjem podjetja zadovoljen.

Podjetje je lani na osnovi opravljenih storitev ustvarilo 2,13 milijona evrov prihodkov in leto zaključilo s presežkom v višini dobrih 76.000 evrov. Presežek je ustvarilo kljub temu, da so se nekatere cene storitev za uporabnike znižale, kar je bil tudi eden od ciljev ustanovitve lastnega podjetja. Podjetje je imelo konec lanskega leta 25 zaposlenih, od tega jih je 21 prezaposlilo iz JKP Log, ostale pa je zaposlilo na podlagi objavljenih razpisov.

"S 100.000 evrov osnovnega kapitala, kolikor smo vložili v podjetje, lahko rečem, da smo zelo zadovoljni s tem, kako se zgodba razvija," je danes dejal Rožen.

Medtem ko za pogrebno in pokopališko dejavnost, ki je torej še pod okriljem JKP Log, občina Ravne za zdaj ne načrtuje sprememb, pa načrtuje, da bi v prihodnje JKP Ravne prevzel zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov, kar na Koroškem sedaj izvajajo štiri komunalna podjetja, med njimi JKP Log.

A hkrati v regiji potekajo pogovori o možnosti prenosa zbiranja in odvoza odpadkov z vseh komunalnih podjetij na Kocerod, pod okrilje katerega sodi regijski center za ravnanje z odpadki. A vse občine, ki so lastnice komunalnih podjetij, se s prenosom na Kocerod ne strinjajo.

Rožen ocenjuje, da je sicer trenutno pravi čas za dogovor o tem, saj mora regija do junija 2019 spremeniti odlok o načinu ravnanja z odpadki v regiji, kjer prebivalci trenutno komunalne odpadke ločujejo na mokre, suhe in biološke.

Pri tem pa bo morala regija posebno pozornost nameniti odlaganju embalaže, ki bo v prihodnje odpeljana k družbam za ravnanje z embalažo, medtem ko zdaj v okviru ravnanja s suhimi odpadki zanjo poskrbi Kocerod.