c S
Sindikat Gorenja z delavci na zborih o preklicu odpovedi podjetniške pogodbe 12.03.2018 14:05 Velenje, 12. marca (STA) - Sindikat Skei Gorenje bo od danes do četrtka na zborih delavcev pojasnjeval, kaj pomeni preklic odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe, ki ga je uprava Gorenja sprejela v petek. Zaradi preklica odpovedi je sindikat preklical za sredo napovedano dveurno opozorilno stavko. Kdaj se bodo nadaljevala pogajanja glede omenjene pogodbe, še ni znano.

Predsednik konference Skei Gorenje Žan Zeba je danes za STA povedal, da se bodo morda pogajanja nadaljevala konec tedna. Pričakuje, da bodo bolj pospešena, saj so se v petek z upravo Gorenja dogovorili, da se nova podjetniška kolektivna pogodba uskladi najpozneje do 20. aprila.

Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je za STA dejal, da datum pogajanj še ni usklajen. "Pogajanja se bodo nadaljevala v najkrajšem možnem času," je dodal.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je v petek ocenil, da ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, ki bi jih lahko rešili v mesecu dni ter tako zagotovili družbi Gorenje in njenim zaposlenim sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost.

Vodstvo Gorenja je odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991 napovedalo januarja, ker da ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo predvideno skrajšanje dopusta, in sicer je uprava predlagala skrajšanje za štiri do pet dni, sindikat pa bi bil pripravljen na skrajšanje le za dva dneva. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi pogodbe, je sindikat Skei za sredo napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.