c S
Največja katarska banka namerava povečati tuje lastništvo 12.03.2018 14:05 Doha, 12. marca (STA) - Največja katarska banka Qatar National Bank, ki velja tudi za največjo banko na Bližnjem vzhodu, je napovedala skorajšnjo podvojitev količine delnic, ki so lahko v tujem lastništvu. Namera, ki jo mora potrditi še izredna skupščina banke, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povezana z embargom Katarja zaradi domnevne podpore teroristov.

Po trenutni ureditvi imajo lahko tujci v lasti skupno 25 odstotkov delnic, po novem predlogu pa bi se ta številka zvišala na 49. Kdaj naj bi sprememba, če jo bo skupščina podprla, stopila v veljavo, še ni znano.

Mednarodni denarni sklad je v pred dnevi objavljenem poročilu navedel, da je Katar svoje banke v času embarga okrepil s 43 milijardami dolarjev (35 milijard evrov), da bi nadomestil izpad sredstev zaradi manjšega priliva tujega denarja.

Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Egipt so embargo proti Katarju uvedli junija lani. Razlog je domnevna podpora teroristov, kar pa Katar ves čas zavrača.