c S
V Gorenju dosegli sporazum, opozorilne stavke ne bo 09.03.2018 20:11 Velenje, 09. marca (STA) - Uprava Gorenja je s sindikatom dosegla sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, zato je sindikat danes preklical za 14. marec napovedano dveurno opozorilno stavko. Dogovorili so se, da se vrnejo za pogajalsko mizo in da se nova podjetniška kolektivna pogodba uskladi najpozneje do 20. aprila.

Kot je Gorenje danes sporočilo prek spletnih straneh Ljubljanske borze, je bila januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, a je uprava družbe kljub temu pripravljena stopiti korak nazaj, ob tem, da enako stori tudi podjetniški sindikat Skei.

"Tako lahko zagotovimo ne le nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek. Ker ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, smo prepričani, da jih lahko rešimo v mesecu dni ter tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenih sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost," je dejal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba pa je povedal, da v sindikatu menijo, da se je uprava odločila pravilno, zato so se tudi pripravljeni vrniti k pogajanjem, želijo si, da bi se do zastavljenega roka 20. aprila uspeli dogovoriti.

"Vsekakor pa bomo v nadaljevanju pogajanj v največji mogoči meri zastopali interese delavcev. V začetku naslednjega tedna jim bomo na zborih delavcev tudi predstavili novo situacijo," je za STA dodatno pojasnil Zeba in poudaril, da je uprava Gorenja umaknila preklic omenjene pogodbe. Če tega ne bi storila, bi potem v sredo izvedli napovedano stavko, je še dejal Zeba.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.