c S
Pozavarovalnica Sava kupila zavarovalnico iz Beograda 09.03.2018 20:11 Ljubljana, 09. marca (STA) - Pozavarovalnica Sava kupuje manjšo srbsko zavarovalnico, specializirano za gradbena in odgovornostna zavarovanja. Danes je na borzi v Beogradu sklenila posel o nakupu 92,94-odstotnega deleža zavarovalnice Energoprojekt Garant, v nadaljevanju pa želi postati njena edina lastnica in jo pripojiti svoji obstoječi hčerinski družbi v Srbiji.

Pozavarovalnica Sava je pogodbo o nakupu večinskega deleža zavarovalnice Energoprojekt Garant iz Beograda sklenila z beograjsko družbo Energoprojekt Holding novembra lani, soglasje Narodne banke Srbije in potrebna dovoljenja ostalih regulatorjev za nakup pa je dobila prejšnji petek.

S tem so bili izpolnjeni odložni pogoji in danes je bil na beograjski borzi prijavljen posel s svežnjem 146.155 delnic z oznako ENGR, kar predstavlja 92,84 odstotka v osnovnem kapitalu družbe Energoprojekt Garant. Zdaj v Pozavarovalnici Sava čakajo še na preknjižbo delnic pri lokalni klirinško depotni družbi, nato pa bodo v skladu s srbsko zakonodajo objavili namero za prevzem še preostalih delnic.

Zavarovalnica Energoprojekt Garant deluje od leta 1992, je med manjšimi na srbskem tržišču in je specializirana za gradbena in odgovornostna zavarovanja, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pozavarovalnice Sava. Kot so dodali, so se za prevzem odločili z namenom dodatne razpršitve zavarovalnega portfelja v Srbiji v smeri premoženjskih zavarovanj.

Ko bo Pozavarovalnica Sava postala edina lastnica zavarovalnice Energoprojekt Garant, jo namerava pripojiti svoji hčerinski družbi v Srbiji, to je premoženjski zavarovalnici Sava neživotno osiguranje iz Beograda.

Skupina Sava Re ima poleg v Sloveniji svoje družbe še na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Makedoniji in na Kosovu. Predsednik uprave Marko Jazbec je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da se ogledujejo tudi po bosanskem in albanskem trgu, z manjšimi prevzemi pa bi si želeli okrepiti navzočnost na srbskem in hrvaškem trgu, kjer so za zdaj majhen igralec, a se jim zdita oba zelo pomembna.