c S
Trumpova uvedba carin naletela na burne odzive 09.03.2018 20:04 Washington/Peking/Tokio/Bruselj, 09. marca (STA) - Carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je po predhodnih napovedih v četrtek uvedel ameriški predsednik Donald Trump, so pričakovano naletele na burne odzive. Ostro so se med drugim odzvale Kitajska, Japonska in EU, blokado carin pa načrtujejo celo kongresni republikanci.

Za uvoz jekla bo po novem veljala 25-odstotna carina, za uvoz aluminija pa 10-odstotna. Carinske dajatve nekaj časa ne bodo veljale za jeklo in aluminij iz Kanade in Mehike, najverjetneje pa bodo izvzete tudi nekatere druge države. Ukrep bo začel veljati v prihodnjih 15 dneh.

Trump trdi, da je carine uvedel iz razlogov nacionalne varnosti. Država, ki nima svojega jekla in aluminija, ne more sama proizvajati tankov, topov in letal. Poceni uvoz iz tujine je ogrozil domačo industrijo in Trump meni, da je rešitev v višjih carinah. "Če noče plačati davka, naj preseli proizvodnjo v ZDA," je dejal.

Druge države se s tem ne strinjajo in napovedujejo protiukrepe. Evropska komisija je pred dnevi že opredelila tri vrste zaščitnih ukrepov v primeru ameriškega zvišanja carin, in sicer bo EU uvedla dodatne dajatve na nekatere ameriške proizvode, na primer viski bourbon, arašidovo maslo, brusnice in pomarančni sok.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je po Trumpovem ukrepu sporočila, da je EU tesna zaveznica ZDA in bi morala biti prav tako izvzeta iz višjih carin. Bela hiša je namreč pustila odprto možnost, da se za druge države uvedejo drugačni ukrepi.

Danes se je oglasil tudi podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, ki je poudaril, da je Trumpov govor o gospodarski varnosti zvenel "zelo protekcionistično - gospodarstvo brez konkurence". Po nekaterih drugih, neuradnih ocenah gre za "čisti protekcionizem".

Prav tako v Bruslju izpostavljajo pomen dialoga. Unija razpravlja z različnimi partnerji, pri Malmströmovi bosta v soboto v Bruslju ameriški in japonski predstavnik za trgovino, Robert Lighthizer in Hiroshige Seko.

Japonska vlada je sicer sporočila, da bi uvedba carin "lahko imela velik učinek na gospodarske odnose" med prvim in tretjim največjim svetovnim nacionalnim gospodarstvom, ZDA in Japonsko. Poteza bi po njenem mnenju lahko škodila globalnemu trgovinskemu sistemu in celotnemu svetovnemu gospodarstvu. Tokio bo na Washington pritisnil, naj tudi Japonsko uvrsti med izjeme, za katere carine ne bodo veljale.

Nasprotovanje je izrekla tudi Kitajska, ki ima drugo največje gospodarstvo na svetu. Po oceni Pekinga so carine napad na ustaljeni red v mednarodni trgovini. Gre za "protekcionizem v imenu nacionalne varnosti".

Južna Koreja bo prav tako zaprosila ZDA, naj jo izbrišejo s seznama držav, za katere bodo veljale carine. Če ji to ne bo uspelo, bo preverila možnost, da bi carine izpodbijali pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

Nemška gospodarska ministrica Brigitte Zypries je v izjavi poudarila, da gre pri Trumpovi potezi za "protekcionizem, ki žali tesne partnerice, kot sta EU in Nemčija, in omejuje svobodno trgovino". Nemčija bo po njenih besedah v posvetovanjih z EU podala "jasen odgovor".

Britanski minister za trgovino Liam Fox je že v četrtek ameriške poteze označil za "napačne". "S presežki proizvodnje jekla se lahko spopademo večstransko, a to je napačna pot," je menil. Misel, da bi bila tarča carin tudi Velika Britanija, se mu ob tem zdi "absurdna", saj Velika Britanija z jeklom zalaga ameriško vojsko in torej v njenem primeru argument o nacionalni varnosti ni smiseln.

Generalni sekretar Evropskega združenja jeklarjev Eurofer Axel Eggert je poudaril, da so evropski proizvajalci neupravičeno prizadeti in bodo močno občutili izgubo enega od svojih največjih izvoznih trgov.

Trumpovemu ukrepu so nenaklonjeni celo kongresni republikanci. Še preden je Trump carine uradno uvedel, so že sestavljali predlog zakona, ki bi te carine blokiral. Vendar pa še ni jasno, ali jim bo uspelo zbrati dovolj podpore.

Predsednika so vse od preteklega tedna, odkar je naznanil carine, pozivali, naj tega ne počne, ker bo škoda večja od koristi. Poudarjali so, da bo s temi carinami, ki jim lahko sledijo trgovinske vojne, izničil vse koristi davčnih olajšav.

Republikanci, ki se bodo upali postaviti Trumpu po robu glede trgovine, pa bodo morali za uspeh dobiti na svojo stran tudi velik del demokratov. Edini način za uspeh zakona, ki ga bo Trump zavrnil z vetom, je dvotretjinska večina v obeh domovih kongresa.

Borze so uvedbo carin medtem sprejele brez večjih pretresov.