c S
Leta 2036 skoraj osem milijard letalskih potnikov 10.03.2018 20:31 Dunaj, 10. marca (STA) - Vse več ljudi potuje z letalom. Lani je letelo 4,1 milijarde potnikov, letos naj bi jih bilo 4,3 milijarde, leta 2036 pa 7,8 milijarde, napoveduje mreža Aviation Safety Network. Dnevno je bilo lani v zraku 11,2 milijona ljudi, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Približno četrtina letalskega prometa se je lani odvila na območju Evrope, še nadaljnja četrtina v Severni Ameriki. Z okoli tretjino potnikov je sicer največji trg azijsko-tihomorska regija.

V Evropi so dnevno zabeležili okoli 27.000 poletov, okoli milijarda potnikov je na stari celini vzletela ali pristala.

Med evropskimi letališči je lani prednjačilo londonsko letališče Heathrow (78 milijonov potnikov), sledili so pariško Charles de Gaulle (69,5 milijona) Amsterdam (68,5 milijona), Frankfurt (64,5 milijona) in istanbulsko letališče Atatürk (63,7 milijona).

Največje letalske družbe po številu potnikov prihajajo iz ZDA - to so American, Delta, Southwest in United. Šele na petem mestu je nemška Lufthansa, ki ji sledi nizkocenovni prevoznik Ryanair.

Največje evropsko letališče Heathrow je na svetovnem zemljevidu šele na sedmem mestu. Največja svetovna letališča so v mestih Atlanta, Peking, Dubaj, Los Angeles, Tokio in Chicago.

V Evropi se nadaljuje tudi konsolidacija sektorja. Air Berlin in njegov Niki ter Monarch Airlines so leta 2017 klonili, italijanska Alitalia bi lahko bila po navedbah mreže naslednja kandidatka.

Kot je že pred časom sporočila mreža, je bilo leto 2017 najvarnejše v zgodovini civilnega letalstva. Aviation Safety Network je zabeležila devet usodnih letalskih nesreč, ki so skupno zahtevale 67 smrtnih žrtev. Nesreč večjih letal ni bilo, je bilo pa nekaj strmoglavljen športnih in zasebnih letal.