c S
Interenergo z malo hidroelektrarno v Republiki srbski krepi prisotnost v regiji 10.03.2018 20:31 Banjaluka, 10. marca (STA) - Investitor v izkoriščanje obnovljivih virov Interenergo je prek hčerinske družbe v Republiki srbski na reki Sani zgradil novo malo hidroelektrarno. Vrednost investicije je presegla 20 milijonov evrov, hidroelektrarna Medna z letno proizvodnjo 24,7 gigavatne ure pa bo oskrbovala več kot 5000 gospodinjstev.

Z odprtjem nove male hidroelektrarne, ki je z obratovanjem začela pred nekaj dnevi, je Interenergo dopolnil svoj portfelj objektov za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, so sporočili iz družbe. Na območju Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Kosova imajo sicer že 12 malih hidroelektrarn in osem sončnih elektrarn. Skupna inštalirana moč vseh energetskih objektov Interenerga znaša skoraj 54 megavatov.

Investitor v malo hidroelektrarno Medna je družba LSB Elektrane Banja Luka, ki je v lasti družbe Interenergo, članice avstrijske skupine Kelag. Interenergo je z investicijami v obnovljive vire energije v Republiki srbski začel leta 2008 in do letos postal največji zasebni tuji investitor v obnovljive vire energije v regiji.

"Tako kot pri vseh ostalih energetskih objektih so bili tudi pri gradnji hidroelektrarne Medna upoštevani visoki okoljski standardi. Na to med drugim kaže tudi izgradnja ribje steze, ki je primer dobre prakse za vzpostavitev standardov za gradnjo hidroelektrarn v Bosni in Hercegovini," so dodali v družbi.