c S
Zemljišče nekdanjega Kolizeja v avstrijske roke 10.03.2018 20:31 Ljubljana, 10. marca (STA) - Južnoafriški finančni sklad Greenbay je prodal zemljišča na območju nekdanjega Kolizeja v središču Ljubljane, kjer naj bi nastal stanovanjsko-poslovni kompleks. Nova lastnica je družba ILAG Tivoli, ki je v lasti dinastije Turnauer, ene najbogatejših družin v Avstriji, danes poroča Dnevnik. Dela na projektu bi lahko stekla poleti.

Menjava lastništva nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča, na katerem je do avgusta 2011 stal Kolizej, so v medijih napovedovali že nekaj časa.

Kaj je glavni razlog, da je sklad Greenbay Properties v petek delničarjem sporočil novico o prodaji zemljišča, ni znano. Kot je povedal eden od direktorjev sklada Jan Wandrag, je bila prodajna pogodba sklenjena v četrtek, prodajna cena pa je 16,2 milijona evrov.

Južnoafriški sklad Greenbay je zemljišče in projekt za gradnjo palače in prestižne vile kupil leta 2016 od družbe Tivoli projekt, ki je bila v lasti družbe poslovneža Jožeta Anderliča. Takrat je zanj odštel 15,4 milijona evrov.

Ob prodaji zemljišča naj bi se Anderlič z Južnoafričani dogovoril, da bo sklad zagotovil denar, njegova družba Reitenburg pa bo gradila. Greenbay je ob nakupu nameraval zgraditi 127 nadstandardnih stanovanj, 3900 kvadratnih metrov pisarniških prostorov in še 3300 kvadratnih metrov trgovskih prostorov, a zdaj so delničarjem pojasnili, da so pozneje zemljišče opredelili kot neosrednjo naložbo. Denar od prodaje zemljišča nameravajo porabiti pri novem infrastrukturnem projektu, podrobnosti pa niso navedli.

Pred časom so se sicer v medijih pojavile informacije, da so bili Južnoafričani razočarani zaradi dolgotrajnih postopkov pridobivanja okoljevarstvenega soglasja za projekt, ki so ga poimenovali Vila in Palača Schellenburg.

Agencija RS za okolje je soglasje izdala konec decembra, po neuradnih informacijah Dnevnika pa naj bi na ljubljanski upravni enoti že dobili tudi vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Dela na območju Kolizeja, nazadnje ocenjena na okoli 70 milijonov evrov, bi se tako lahko začela letos poleti.

Načrtovana je gradnja vile s 15 stanovanji in istoimenske palače s 112 stanovanji, v sklopu katere je predvidena tudi manjša večnamenska kulturna dvorana. To mora investitor zgraditi kot izravnalni ukrep, saj je bil to eden od pogojev, da je Anderlič avgusta 2009 dobil soglasje ministrstva za kulturo za rušitev Kolizeja.

Iz dokumentacije za okoljevarstveno soglasje je razvidno, da bo gradnja celotnega projekta trajala 30 mesecev, manjša vila pa naj bi bila zgrajena v 13 mesecih.

V ozadju nove lastnice zemljišča je sicer avstrijska družba Industrieliegenschaftenverwaltung, ki je v večinski lasti dinastije Turnauer, ene najbogatejših družin v Avstriji.

Še vedno pa bo osrednjo vlogo v projektu po pisanju Dnevnika igral Anderlič, ki naj bi se tudi z novimi lastniki dogovarjal v smeri, da bodo oni zagotovili finančne vire, gradnjo pa bo izvedlo podjetje Reitenburg. Dodaten znak nadaljevanja osrednje Anderličeve vloge v projektu je tudi dejstvo, da direktorski položaj v ILAG Tivoli poleg Alexandra Hartiga in Claudie Gröschl zaseda Anderličeva žena Tina Anderlič Jelenc.