c S
Ptujska urgenca še vedno čaka na ves občinski denar 10.03.2018 20:31 Ptuj, 10. marca (STA) - Ptujska bolnišnica kljub napovedim, da se bo to zgodilo že do konca januarja, ministrstvu za zdravje še vedno ni predala posameznih pogodb z občinami ptujske regije o sofinanciranju gradnje tamkajšnjega urgentnega centra. Dve med njimi namreč še nista sprejeli proračuna, zato za zdaj ne morejo zagotoviti sicer majhnega deleža v skupni vsoti.

Ministrstvo za zdravje kljub protestom iz Spodnjega Podravja vztraja pri zahtevi, da občine za zaprtje finančne konstrukcije že pred meseci obljubljene deleže zagotovijo v svojih proračunih in z bolnišnico podpišejo pogodbe o sofinanciranju.

Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Ptuj, ki je v skladu s konzorcijsko pogodbo poskrbela za pripravo posameznih pogodb o sofinanciranju, je proračune za leto 2018 doslej sprejelo 17 od 19 občin regije, vse pa so v dokument vključile tudi postavke o sofinanciranju izgradnje urgentnega centra.

Proračunov pa za zdaj še nimata občini Destrnik in Podlehnik, ki naj bi jih po informacijah ptujske občine sprejeli še ta mesec. Pogodbe o sofinanciranju je zaenkrat podpisalo 16 občin, od tistih, ki že imajo proračun, doslej tega niso storili le še v Cirkulanah.

Občine Spodnjega Podravja so se v skladu s konzorcijsko pogodbo zavezale, da bodo za gradnjo urgence prispevale dobrih 300.000 evrov, doslej pa so s sprejetimi proračuni in podpisi pogodb zagotovile že skoraj 277.000 evrov. Vendar na ministrstvu še vedno čakajo z nadaljnjimi postopki, lokalno okolje pa vse bolj skrbi, da bi projekt zaradi bližajočih se volitev in posledično nove vlade dokončno padel v vodo in bi njihova bolnišnica tako edina ostala brez urgentnega centra.

Kot je za STA dejal direktor bolnišnice Andrej Levanič, so administrativne prepreke v današnjem času funkcioniranja naše družbe žal že stalnica in onemogočajo hitre in učinkovite rešitve težav, hkrati pa takšnim in drugačnim nasprotnikom realizacije projektov omogočajo določen manevrski prostor.

Kot je znano, je investicija v ptujski urgentni center ocenjena na 3,4 milijona evrov, pri čemer mora bolnišnica zagotoviti dobrih 800.000 evrov. To ji je uspelo s pomočjo donacij, saj so v akciji zbrali 331.000 evrov, nekaj bo zagotovila bolnišnica sama, ostalo pa bodo dodale občine.

V zvezi z lastnim deležem bolnišnice je Levanič pojasnil, da so dobrih 190.000 evrov že namenili za projektno dokumentacijo, komunalni prispevek in druge stroške. Njihova obveznost ostaja še 38.000 evrov za stroške med gradnjo, ki po njegovem ne glede na njihovo poslovanje ne predstavljajo težav.

Akcijo zbiranja denarja med regijskimi podjetji so skupaj sprožili Talum, Perutnina Ptuj in Finakos, kjer prav tako z zaskrbljenostjo spremljajo dejstvo, da stvari še vedno stojijo. Kot je za STA dejal prvi mož Taluma Marko Drobnič, so vsi trije pobudniki zastavili svoja imena pri zbiranju denarja in ni dobro, da projekt še vedno stoji na mrtvi točki.

"Tisti, ki smo se podali v zbiranje denarja, imamo določeno odgovornost do vseh tistih, ki smo jih nagovarjali, in mislim, da bi morali vsi skupaj iti v smeri realizacije projekta, ne pa iskati vseh možnih razlogov, kako projekta ne uresničiti," je dejal Drobnič.