c S
Cerar in Počivalšek v Mariboru v bran odločitvi ministrstva glede EON Reality 10.03.2018 20:31 Maribor, 10. marca (STA) - Premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta ob robu kongresa SMC v Mariboru ob vprašanjih medijev še enkrat branila odločitev ministrstva, da ne podpre državne finančne spodbude družbi EON Reality. Cerar je ponovil, da je to podjetje kapitalsko neustrezno in da bi v tem trenutku lahko "povzročilo več škode kot koristi".

"To bi bil tvegan projekt in zato enostavno ministrstvo ni imelo druge možnosti, kot da temu projektu ne nakloni dodatne podpore," je pojasnil Cerar.

Poudaril je, da si v Sloveniji želimo dobrih tujih investitorjev in spomnil na naložbe Magne, Yaskawe in Novartisa, ki jih je v tem mandatu podprla država. "Pa vendar ne moremo kar vsake investicije vzeti za suho zlato. In v tem primeru je bilo po številnih preverjanjih ugotovljeno, da to podjetje ni kapitalsko ustrezno, da bi zato potrebovalo nadpovprečne vzpodbude brez zanesljivega jamstva, da bi bilo poslovno uspešno," je opozoril premier.

Minister pa je očital mariborskemu županu Andreju Fištravcu zavajanje, ko je ta v sredo sporočil, da bi ameriško podjetje EON Reality v Mariboru lahko zaposlilo okoli 250 perspektivnih visokotehnoloških kadrov, da pa se po zavrnitvi državne podpore po informacijah občine seli na Madžarsko.

"Mi smo do zdaj podprli vse projekte, ki so pili vodo v Mariboru in tako bo tudi naprej. Projekt, ki smo ga mi dobili na mizo, je bil težak, kar se delavcev tiče, samo 60, vreden 18 milijonov, želeli pa so 3,5 milijona evrov subvencije," je navedel minister in poudaril, da so to natančno proučili, ker se zavedajo položaja v Mariboru.

"Ker so bili rezultati našega proučevanja negativni, smo angažirali še zunanjo priznano mednarodno hišo, da bi potrdila to, kar smo mi počeli, in oboji smo ugotovili, da je imelo podjetje toliko izgube, da je ta izguba pojedla več kot polovico kapitala," je še navedel minister.

Komisija gospodarskega ministrstva je namreč ugotovila, da družba ni kapitalsko ustrezna. kar pa je potrdila tudi družba PWC svetovanje.

EON Reality bi v Mariboru postavil razvojno-prodajni center za regijo, od koder bi pokrival Avstrijo, Italijo, Madžarsko, Romunijo, je za Finance pojasnil Simon Štrancar, kontaktna oseba za podjetje pri nas, sicer direktor mariborske mestne uprave.