c S
Finančno opismenjevanje v ospredju evropskega tedna denarja 12.03.2018 07:00 Ljubljana, 11. marca (STA) - Prihodnji teden bo na pobudo Evropske bančne federacije potekal Evropski teden denarja, v osredju katerega je vsako leto promocija finančnega opismenjevanja. Teden denarja se odvija po vsej Evropi, v Sloveniji dogodek pripravlja Združenje bank Slovenije.

Namen evropskega tedna, letos med 12. in 18. marcem, je ozaveščanje o pomembnosti finančnega izobraževanja in dviga ravni finančne pismenosti. To je pomembno zlasti v času hitrega razvoja finančne tehnologije in uveljavitve digitalne narave denarja. Finančna pismenost je pomembna kompetenca sodobne družbe, zato je pomembno izobraževanje mladih.

Slovensko združenje na to temo tudi letos pripravlja okroglo mizo Projekti finančnega opismenjevanja v finančnem sektorju, ki bo v torek. Namen okrogle mize je predstavitev aktivnosti, izmenjava dobrih praks in izmenjava možnosti skupnega nastopa na področju finančnega opismenjevanja, so zapisali v združenju.

Letošnji Evropski teden denarja prinaša novost, in sicer evropski denarni kviz, ki je namenjen šolskim razredom s 13- do 15-letnimi učenci. Tekmovanje bo potekalo prek portala za spletno učenje Kahuta, predstavniki zmagovalnih razredov pa bodo 8. maja povabljeni v Bruselj na finale evropskega denarnega kviza. V Sloveniji bo v kvizu predvidoma sodelovalo osem osnovnih šol.

Raven finančne pismenosti v evropskih državah in tudi v Sloveniji je po mnenju strokovnjakov nizka, zato Evropska bančna federacija, ki združuje 32 nacionalnih bančnih združenj v Evropi, ki zastopajo približno 4500 bank, od leta 2015 pripravlja evropski teden denarja za dvig ravni finančne pismenosti.

Lani so v okviru več tisoč predavanj, delavnic in drugih dogodkov to temo posredovali več kot pol milijona mladim. Lanska raziskava OECD pa je ponovno pokazala, da je en od štirih študentov v razvitih gospodarstvih ne more sprejeti niti preproste odločitve o vsakdanji porabi oz. rabi denarja, so navedli v Evropski bančni federaciji.