c S
Po zaslugi prestrukturiranja Talum nadaljuje z rastjo prodaje 12.03.2018 07:13 Kidričevo, 11. marca (STA) - Kidričevska skupina Talum, ki se poleg proizvodnje aluminija vse bolj usmerja k proizvodnji gotovih izdelkov, je kljub turbulentnim in nepredvidljivim okoliščinam na svetovnem trgu aluminija, leto 2017 zaključila z rastjo proizvodnje. Kot je za STA povedal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič, so se približali 150.000 tonam proizvodnje.

"Okoliščine v naši panogi še naprej ostajajo spremenljive in precej nepredvidljive, zato je treba biti pri poslovanju zelo prilagodljiv in dovolj hiter ter učinkovit. Optimizaciji in prilagajanju procesov zato namenjamo zelo veliko pozornosti," je dejal Drobnič.

Na lansko dogajanje je v veliki meri vplivala Kitajska, ki s svojim več kot polovičnim deležem svetovne proizvodnje aluminija narekuje okoliščine v panogi. Res je zaradi napovedanih ukrepov v zadnjem četrtletju, ki so posledica okoljevarstvenih priporočil in se jih mora držati tudi Kitajska, cena aluminija na svetovnih borzah zrasla, a je po drugi strani iz istih razlogov še bolj zrasla cena surovin.

Negativni trend pri ceni aluminija pa prinaša odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o uvedbi carinskih dajatev v ZDA. Kaj bo to po njihovi uveljavitvi prineslo v prihodnje, je po besedah Drobniča zdaj še težko špekulirati, zagotovo pa spet neko turbulenco in nepredvidljivost.

Neposredno na njihovo poslovanje dogajanje preko luže sicer ne bo opazno vplivalo, je dejal, saj so tam zdaj prisotni le s testnimi količinami rondelic. Bolj zanimiv za njih je južnoameriški trg, kamor izvozijo že okoli 3500 ton svojih izdelkov.

Talum je ne glede na vse lani beležil opazno rast povpraševanja, zato so se približali 150.000 tonam proizvodnje in prodaje, posledično pa so beležili 343 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je bistveno več od dobrih 300 milijonov evrov leto prej. Nadpovprečno rast so beležili tudi na področju proizvodnje rondelic, kjer so beležili skoraj 20-odstotno rast, pa tudi na področju livarstva, kjer je bila rast skoraj 30-odstotna.

"Leto 2017 tako lahko ocenim kot relativno uspešno, z večjim obsegom prihodkov, tudi rezultat iz poslovanja je višji. Čisti dobiček, ki je leta 2016 znašal okoli milijon evrov, bo letos predvidoma na ravni 2,7 milijona evrov," je dejal Drobnič.

Njihova strategija je sicer že nekaj let usmerjena v povečevanje deleža ustvarjenih prihodkov na račun gotovih izdelkov in storitev, ki prinašajo višjo dodano vrednost. Ključni del njihovih načrtov so tako rondelice, ulitki in absorberji, kjer dosegajo nadpovprečno visoko dodano vrednost, podobno pa velja zdaj tudi za področje proizvodnje drogov. Prav po zaslugi teh izdelkov povečujejo prihodke, ki se zdaj že približujejo skoraj polovici vsega ustvarjenega.

Tudi večina njihovih investicij v zadnjih letih je namenjena tem programom. Že lani, ko so zaradi boljših rezultatov začeli z večjimi investicijami, so v posodobitve vložili skoraj 24 milijonov evrov, letos te znova načrtujejo v višini 20 milijonov evrov.

"Tudi v naslednjem srednjeročnem obdobju bomo nadaljevali s podobnim tempom prestrukturiranja, tako proizvodov kot tudi trgov, saj vse bolj prodiramo do končnih kupcev. Postali smo največji evropski proizvajalec rondelic in obvladujemo že četrtinski tržni delež. Prihodke v livarstvu smo v zadnjih letih z 10 povečali že na 25 milijonov evrov, v naslednjih treh letih želimo podvojiti tudi to številko," je dejal Drobnič.

Med ključnimi trgi Taluma, ki izvozi 85 odstotkov svoje proizvodnje, ostajata Nemčija in Italija, poslujejo pa tudi s praktično vsemi drugimi evropskimi državami. Zunaj Evrope poleg Južne Amerike vstopajo na indijski trg in iščejo priložnosti tudi v Rusiji. V Sloveniji družba največ sodeluje z Impolom ter še nekaterimi proizvajalci ulitkov, kot so Mariborska livarna Maribor, Cimos in LTH.

Talum je tudi lani dodatno zaposloval in trenutno daje delo 1400 ljudem. Kot je povedal Drobnič, so njihove plače nad povprečjem, veliko vlagajo tudi v njihovo dodatno izobraževanje, nenazadnje se lahko pohvalijo z lanskim nazivom naj zaposlovalca Podravja. Trend zaposlovanje se bo zaradi njihovih načrtov nadaljeval, pri tem pa bo velik izziv tudi iskanje novih delavcev zaradi relativno velikega števila upokojitev.

"Spremenile so se tudi okoliščine na trgu dela, kjer je danes povpraševanja bistveno več kot nekaj let nazaj in to presega ponudbo. Kvalificirane kadre je težko dobiti, zato so zelo pomembna interna usposabljanja, pa tudi vse bonitete, ki jih zaposlenim lahko ponudimo," je še dodal prvi mož Taluma.

Talum tudi za letos načrtuje rast, njihova pričakovanja pa potrjujeta že prva dva meseca. Do konca leta nameravajo preseči 150.000 ton proizvodnje, temu primeren naj bi bil tudi dvig prihodkov, ki je sicer odvisen od borznih nihanj, a preseči nameravajo 350 milijonov evrov. Najbolj pomembno pa je po njegovem, da načrtujejo dodaten dvig čistega dobička, ki naj bi konec leta 2018 znašal dobre štiri milijone evrov.