c S
Robotina za svojo energetsko platformo v prodajo kriptožetonov 12.03.2018 07:13 Hrpelje, 11. marca (STA) - Hrpeljska Robotina je razvila platformo za upravljanje porabe električne energije, ki prepoznava navade uporabnikov in omogoča velike prihranke. Za razvoj platforme bodo čez nekaj dni šli v uradno prodajo kriptožetonov, s čimer želijo tudi povečati prepoznavnost med samimi uporabniki, a je že v predprodaji zanimanje precejšnje.

Prihranki pri elektriki so možni bodisi z zmanjšanjem porabe bodisi s porabo cenejše energije, za oboje pa so potrebne konceptualne spremembe v načinu uporabe električne energije, je za STA pojasnil direktor Robotine Devid Palčič.

Pri tem gre tako za možnost vpliva na porabo energije kot upravljanja z napravami, ki energijo porabljajo oz. proizvajajo. Osnova Robotinine platforme s področja interneta stvari, s katero bi lahko dosegli do 30-odstotni prihranek pri porabi električne energije, je naprava oz. sistem HEMS (Home Energy Management System). Ta se na podlagi algoritmov odloča, kdaj vklopiti ali izklopiti določeno napravo.

Z vzpostavitvijo platforme, povezane v internetnem oblaku, pa je mogoče porabo čim bolj racionalno prilagoditi glede na osebne navade, okolje, vreme itd. in s tem doseči zmanjšanje porabe. "Ta platforma spoznava vaše vzorce bivanja in vplive različnih parametrov na to, kako se nek prostor odziva in glede na to posreduje napravi, ki se nahaja v samem objektu, korekcije nastavitev," pojasnjuje Palčič.

S tem zmanjšamo nepotrebno porabo, medtem ko je drugi del prihranka vezan na rabo cenejše energije. Elektroenergetski sistemi gredo namreč počasi, a zanesljivo v smer ponujanja več različnih tarif. Kar četrtina celotnega stroška električne energije predstavlja potreba, da se v vsakem trenutku zagotovi zadostno količino energije. Njihov sistem med drugim omogoča premikanje porabe znotraj dinamične tarife, s čimer zmanjšujejo nepotrebno porabljeno energijo, s tem pa vplivajo na stroške in v končni fazi tudi na okolje, je prepričan sogovornik.

Sama naprava lahko te procese zanesljivo izvede in deluje tudi, če pride do prekinitve povezave v oblak. Znotraj oblaka pa lahko poleg analize vzorcev, ki omogočajo prihranke, uporabniki, če jih je dovolj, združijo moči in platforma lahko ponudi višek energije tistim, ki morajo zagotavljati stabilnost omrežja. S fleksibilnostjo, ki omogoča zavestno spreminjanje porabe, je torej mogoče celo zaslužiti, in tu lahko po Palčičevih besedah govorimo o virtualni elektrarni. Dodaten vir prihodkov uporabnikov pa je ponujanje ustrezno anonimiziranih in varovanih podatkov o porabi.

Palčič je glede prihodnosti sistema optimist. Povečevanje deleža obnovljivih virov energije namreč prinaša potrebe po kompenziranju nepredvidljivosti virov, kot sta sončna energija in električna vozila, ki bodo po Palčičevem v prihodnje zelo obremenila omrežje, in tu bo po njegovem dosežena kritična masa.

Palčič verjame, da se bo uporaba sistema HEMS zelo kmalu uveljavila, saj uporabniku nudi "zares praktično, merljivo, uporabno korist", pri čemer "če se jaz bolj racionalno obnašam, mi tega nihče ne more preprečiti". Tudi na področju regulative ne vidi ovir, saj se od drugih konceptov razlikujejo po tem, da so njihove naprave "za električnim števcem, torej so del internega električnega omrežja". Posledično morajo izpolnjevati zgolj predpise za tovrstne naprave.

Za razvoj platforme so se odločili iti v prodajo kriptožetonov Rox. Glavni razlog za takšen način zbiranja sredstev je, da z njim prihajajo v stik s končnimi uporabniki. Kot priznava Palčič, je Robotina sicer zelo znana med podjetji, manj pa na področju direktne prodaje, saj je to tudi najbolj zanesljiv način za trajen in uspešen prodor na trg.

"Mi želimo s tem dejansko mobilizirati tiste, ki razmišljajo tako kot mi, ki jim je pomembno okolje. Tiste, ki razumejo, da je prihranjena energija veliko boljša kot kakršenkoli obnovljivi vir," je dodal.

Formalna prodaja se začenja 21. marca in se bo zaključila 30. aprila, že dva tedna pa poteka predprodaja kriptožetonov. Do zdaj so jih prodali za okoli sedem milijonov dolarjev, kar je 70 odstotkov od minimalnega praga uspešnosti, ki so si ga določili. Zato Palčič računa, da bodo prag uspešnosti krepko presegli.