c S
Volkswagni po popravilu z višjo porabo in še vedno previsokimi izpusti 12.03.2018 08:10 Sydney/Frankfurt, 12. marca (STA) - Dizelski avtomobili, ki jih je Volkswagen odpoklical in popravil po škandalu z goljufanjem na testih izpušnih plinov, tudi po popravilu niso uspešni na testiranjih izpustov. Poleg tega porabijo več goriva, kažejo izsledki študije avstralskega avtomobilskega združenja, ki v Avstraliji predstavlja glavni nadzorni organ na tem področju.

"Analiza izpustov enega od dizelskih vozil je pokazala, da porabi do 14 odstotkov več goriva kot pred odpoklicem, strupeni izpusti pa so za več kot 400 odstotkov višji od ravni, zaznane na laboratorijskih testiranjih," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz združenja, ki je vozila testiralo pred in po odpoklicu. Višjo porabo in izpuste so zaznali tudi pri drugih testiranih vozilih, vendar so bila odstopanja pri nekaterih manjša.

Izpusti so bili sicer nižji kot pred odpoklicem in popravilom, a še vedno višji od dovoljenih v Avstraliji. Združenje testiranja izvaja v sodelovanju z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA.

Pri Volkswagnu so navedbe zanikali in sporočili, da je pristojni nemški organ KBA potrdil ustreznost popravil in zagotovil, da vozila po odpoklicu ustrezajo evropskim in avstralskim standardom izpustov. Po navedbah tiskovnega predstavnika koncerna so ustreznost popravil potrdile tudi nekatere druge avtomobilske organizacije iz Nemčije, Avstrije in Švice.

Volkswagen je po izbruhu afere po lastnih navedbah popravil več kot šest milijonov dizelskih vozil po vsem svetu, od tega 42.000 v Avstraliji. Škandal, ki je izbruhnil septembra 2015, jih je doslej stal skupno več kot 25 milijard evrov.