c S
Pahor bo danes v Berlinu nagovoril nemške gospodarstvenike 12.03.2018 08:37 Berlin, 12. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor bo od danes do srede na delovnem obisku v Nemčiji, kjer se bo med drugim srečal z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem. Drevi bo Pahor osrednji govornik na letnem srečanju Nemškega združenja malih in srednjih podjetij v Berlinu, srečal se bo tudi z nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen.

Letno srečanje Nemškega združenja malih in srednjih podjetij (BVMW) je največji dogodek te vrste v Nemčiji, ki se ga udeleži približno 3500 posebej povabljenih predstavnikov nemškega gospodarstva, politike in družbenega življenja.

Pahor bo v govoru predstavil Slovenijo kot državo partnerico, za katero ima gospodarsko sodelovanje z Nemčijo poseben pomen, napovedujejo v uradu predsednika republike. Nato ima Pahor nocoj na programu še pogovor z nemško obrambno ministrico von der Leyenovo.

V torek se bo srečal s predsednikom nemškega parlamenta Wolfgangom Schäublejem in nato odpotoval v Potsdam na pogovor s predsednikom vlade zvezne dežele Brandenburg Dietmarjem Woidkejem, srečanje z nemškim kolegom Steinmeierjem pa ima na programu v sredo zjutraj.

Nemčija je gospodarska partnerica Slovenije. Blagovna menjava med državama se je lani ustavila pri nekaj manj kot 9,8 milijarde evrov, letos pa je ob visoki rasti zunanje trgovine na dobri poti, da preseže deset milijard evrov. Nemški kapital je prisoten v okoli 750 podjetjih na slovenskih tleh, s čimer so nemška podjetja med peterico največjih vlagateljev v Sloveniji.

Namen Pahorjevega obiska v Nemčiji je po napovedih urada predsednika republike vzdrževanje in krepitev političnih in gospodarskih stikov med državama. Dvostransko sodelovanje Slovenije in Nemčije je odlično, politični dialog poteka redno na vseh ravneh, zato bo obisk predsednika republike namenjen nadaljevanju političnega sodelovanja na najvišji ravni.