c S
Potisek in Cantarutti na Japonskem izpostavila dobro sodelovanje med državama 09.03.2018 13:49 Tokio, 09. marca (STA) - Državna sekretarja Klemen Potisek in Aleš Cantarutti sta ob obisku Japonske izpostavila, da sodelovanje med državama še nikoli ni bilo na višji ravni. Sodelovala sta na zasedanju nadzornega odbora slovensko-japonskega projekta Nedo, ki ga je Cantarutti označil za vzorčni model sodelovanja, ki bi ga lahko razširili še na druga področja.

Nadzorni odbor slovensko-japonskega projekta Nedo, ki je namenjen vzpostavitvi napredne infrastrukture, pametnih omrežij in pametnih skupnosti v Sloveniji, je v Tokiu izrazil zadovoljstvo nad izvajanjem prve in potrdil načrt druge faze projekta, so v sporočilu za javnost zapisali na infrastrukturnem ministrstvu.

V imenu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je seje nadzornega sveta udeležil Cantarutti, v imenu ministrstva za infrastrukturo Potisek, poleg omenjenih institucij pa v nadzornem svetu sedijo še predstavniki Elesa, japonske razvojne agencije Nedo in japonskega konglomerata Hitachi.

Cantarutti je po srečanju projekt Nedo označil za vzorčni model sodelovanja med državama, ki bi ga lahko razširili tudi na druga področja. Nekatere nove priložnosti so po njegovih besedah začrtali že na tem obisku. Tudi Potisek je izrazil zadovoljstvo, da slovensko in japonsko gospodarstvo sodelujeta in razvijata rešitve za prihajajoče izzive na področju oskrbe z energijo, ki je neposredno povezano s ciljem razogljičenja družbe.

Prva faza projekta Nedo je usmerjena v pametna električna omrežja na območjih distribucijskih podjetij Elektro Celje in Elektro Maribor. Napredne rešitve, ki jih razvijajo Hitachi na japonski ter več podjetij in raziskovalnih inštitucij na slovenski strani, bodo slovenskim odjemalcem omogočile zanesljivejšo dobavo energije in vključevanje razpršenih virov energije, so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu. Druga faza bo usmerjena v pametne skupnosti.

Državna sekretarja sta se v sklopu obiska Japonske med drugim srečala z višjim inženirjem Yoshiakijem Ichikawo, ki je odgovoren za strateško načrtovanje v Hitachiju. Povabila sta ga na konferenco Energetski prehod kot priložnost za slovensko gospodarstvo, ki bo aprila v Ljubljani, Hitachi pa je povabilo sprejel.

Cantarutti se je srečal še s predstavniki Hitachi Healthcare na temo možnega sodelovanja na področju protonskega zdravljenja rakavih obolenj ter s predstavniki japonskega ministrstva za gospodarstvo na temo gospodarskih odnosov med državama.