c S
Na zdravstvenem razvojnem forumu tudi o trženju zdravstva 09.03.2018 13:48 Portorož, 09. marca (STA) - Udeleženci Zdravstvenega razvojnega foruma v Portorožu so se danes dotaknili tudi tržnih priložnosti slovenskega zdravstva. Po besedah Roberta Cuglja bo morala tudi Slovenija sprejeti trženje zdravstva kot prioriteto, Mirko Stopar z ministrstva za zdravje pa je napovedal, da bodo za vzdržno poslovanje bolnišnic potrebni sistemski ukrepi.

Trženje zdravstva je med prioritetami različnih držav "in verjetno bo tudi Slovenija morala to prioriteto počasi sprejeti", je ob robu tradicionalnega zdravstvenega foruma, ki se danes zaključuje v Portorožu, za STA povedal generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - Soča Robert Cugelj.

Slovensko zdravstvo ni slabo, saj imamo vrhunske strokovnjake, ki bi jih lahko s pridom uporabili za tržne mehanizme, pri tem pa bi morali obstoječe kapacitete izkoristiti tudi v popoldanskem času. Kot je dodal Cugelj, pa bi bilo za to treba doseči temeljne premike tudi na področju nagrajevanja zdravnikov.

Kot je dodal, se pri tem "ne želimo vtikati v slovenski zdravstveni sistem in ga s tem zmanjševati". Odločevalcem bi bilo treba po njegovem mnenju pojasniti, da se ves denar, ki pride v sistem iz naslova trženja, vrne v slovensko zdravstvo, naj bo to v obliki naložb ali kadrov, vse to pa pomeni tudi doprinos za bolnike.

Cugelj se ob tem zavzema tudi za skupno trženje medicinskega turizma, ki bi zajel tako bolnike na zdraviliškem zdravljenju kot njihove svojce in za katerega imamo na voljo dovolj produktov.

Generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Mirko Stopar pa je predstavil vlogo sanacijskega odbora pri sanaciji javnih zdravstvenih domov. Kot je poudaril, želijo biti z vsemi partner in tvorni člen v zdravstveni verigi.

Rok za pripravo sanacijskih ukrepov bolnišnicam se bo iztekel 16. aprila, pri tem pa je ključni cilj ekonomsko vzdržno in samostojno delovanje bolnišnice ob sočasni zadostni kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave. Ker si želijo realnih programov sanacije, je tudi skrajni rok za zaključek sanacij postavljen v november 2021. To pomeni, da bodo nekateri programi zaključeni v letu ali dveh, nekateri sanacijski programi pa bodo štiriletni.

Stopar je spomnil, da so v preteklem letu za kritje izgub bolnišnic namenili skoraj 136 milijonov evrov, pri čemer pa je šlo za enkraten intervencijski ukrep, ki najverjetneje ne bo zadostoval za zagotavljanje dolgoročne finančne vzdržnosti zdravstvenih zavodov. Prav zato bodo po njegovem prepričanju potrebne nekatere sistemske spremembe, kot npr. vzpostavitev enovitega centralnega informacijskega sistema.