c S
Na evropskih borzah uvodoma manjši padci 09.03.2018 10:25 Frankfurt/Pariz/London, 09. marca (STA) - Trgovanje na evropskih borzah se je začelo z majhnimi premiki v negativno območje. Vlagatelji so zadržani pred današnjo objavo svežih podatkov z ameriškega trga dela, odmeva tudi ameriška uvedba carin na jeklo in aluminij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 9.30 znižal za 0,13 odstotka. V Frankfurtu je DAX padel za 0,28 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,14 odstotka. Zunaj območja z evrom se je londonski FTSE 100 spustil 0,09 odstotka nižje.

Tečaj evra je medtem stagniral. Okoli 10. ure je bilo treba na frankfurtski borzi za en evro odšteti 1,2319 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,03 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila še precej višje, pri 1,2421 dolarja.

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek tudi uradno razglasil uvedbo 25-odstotnih carin na uvoz jekla in 10-odstotnih na uvoz aluminija. Vlagatelji so sicer zadovoljni, da zaenkrat ni videti, da bi lahko carine v ZDA razširili še na druge proizvode.

Trump je sicer v četrtkovem nagovoru ob uvedbi carin posebej izpostavil Nemčijo. Kot je poudaril, so "številne države, ki imajo do nas najslabši odnos tako na področju trgovine kot vojske, naše zaveznice". Pri tem je ciljal tako na velik nemški zunanjetrgovinski presežek kot tudi njene izdatke za vojsko, ki so pod cilji zavezništva Nato.

Sveži podatki iz Nemčije so medtem danes pokazali, da je država januarja na letni ravni izvoz povečala za 8,6 odstotka, uvoz je medtem porasel za 6,7 odstotka. Nemška industrijska proizvodnja pa se je januarja glede na december zmanjšala za 0,1 odstotka. Padec je posledica nižje proizvodnje v sektorjih energije in gradbeništva.

Na azijskih borzah je danes prevladal optimizem zaradi napovedi morebitnega srečanja Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una. Tokijska borza je zabeležila 0,5-odstotno rast, v Sydneyju se je osrednji indeks zvišal za 0,4 odstotka in v Seulu za 1,1 odstotka. Hongkonška borza je prav tako končala z 1,1-odstotnim zvišanjem, v Šanghaju so zabeležili 0,6-odstotno krepitev.