c S
Na naftnih trgih preplet pozitivnih in negativnih novic 09.03.2018 08:44 Singapur, 09. marca (STA) - Cene nafte se v azijskem elektronskem trgovanju danes niso pomembneje premikale. Na trgu se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojavljajo tako pozitivne kot negativne novice, vzdušje pa se zato oblikuje nekje na sredini.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom aprila je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 60,26 dolarja, kar je 14 centov več kot v četrtek. Severnomorska nafta brent z majskim dobavnim rokom se je podražila za 22 centov na 63,83 dolarja za sod.

Cene nafte še naprej podpira strategija naftnega kartela Opec, ki skupaj z več drugimi velikimi proizvajalkami, tudi Rusijo, omejuje proizvodnjo. Na drugi strani vlagatelje skrbi nevarnost izbruha trgovinske vojne zaradi potez ameriškega predsednika Donalda Trumpa, hkrati je proizvodnja črnega zlata v ZDA še naprej na rekordnih ravneh. Strokovnjaki menijo, da bodo ZDA kmalu postale največja svetovna proizvajalka nafte.