c S
Predstavniki organov pregona in nadzora pred preiskovalno komisijo o sumih pranja denarja 09.03.2018 09:36 Ljubljana, 09. marca (STA) - Predstavniki organov pregona in nadzora bodo danes zaslišani pred preiskovalno komisijo o pranju denarja in financiranju terorizma v NLB ter pranju denarja v Novi KBM. Na sejo komisije je njen predsednik Jani Möderndorfer povabil 10 prič, med drugim vodjo sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije Dušana Florjančiča.

Komisija bo po napovedih zaslišala direktorja nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Mateja Krumbergerja, nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana, nekdanjega prvega moža specializiranega državnega tožilstva Harija Furlana, nekdanjega generalnega direktorja policije Marjana Fanka in nekdanjega šefa preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) Roberta Slodeja.

Prav tako so pred komisijo vabljeni nekdanji vodja NPU Bruno Blažina, Albert Černigoj z uprave kriminalistične policije, nekdanji prvi slovenski kriminalist Aleksander Jevšek in Valter Fabjančič, ki se prav tako ukvarja s kriminaliteto.

Preiskovalna komisija je bila ustanovljena lani, da bi preiskala politično odgovornost pri sumih pranja denarja z iranskimi posli v NLB v letih 2009 in 2010, nato pa je DZ razširil njeno pristojnost še na preiskavo sumov pranja denarja v Novi KBM.

Ukvarjajo se s sumom pranja denarja v primeru Farrokh v NLB, v okviru katerega naj bi prek NLB med letoma 2008 do 2011 oprali za približno milijardo dolarjev, in pa sumom pranja denarja domnevno italijanskih mafijskih podjetij v Novi KBM v letu 2014.